Miloševic in ziekenhuis opgenomen

De vroegere president van Joegoslavië Slobodan Miloševic is gisteren met hartproblemen in een militair ziekenhuis opgenomen. Zijn toestand is volgens een arts van het ziekenhuis `niet serieus' in gevaar.

Miloševic werd op 1 april gearresteerd in zijn villa in de Servische hoofstad Belgrado op verdenking van machtsmisbruik en corruptie. Een arts constateerde bij die gelegenheid dat Miloševic uitgeput was en een licht verhoogde bloeddruk had, maar dat hij verder in goede gezondheid was. Na zijn arrestatie heeft hij kalmeringstabletten geslikt.

Miloševic werd gisteravond na onderzoek door twee groepen artsen overgebracht van de centrale gevangenis naar het militaire ziekenhuis, aan de rand van Belgrado. De Servische autoriteiten hebben nog geen officiële mededelingen over de toestand van de ex-president gedaan, maar het staatspersbureau Tanjug omschreef zijn hartproblemen als `niet dramatisch'. Miloševic is 59 jaar oud. Andere woordvoerders spraken van ,,een licht infarct''. Het onafhankelijke persbureau Beta liet weten dat Miloševic zich bij zijn opname in het ziekenhuis bevond in ,,een staat, die voorafgaat aan een hartaanval''.

Op verzoek van een lid van staf van het Joegoslavische leger, generaal Nebojša Pavkovic, bewaakt de politie de oud-president. Miloševic' socialistische partij eiste gisteren zijn onmiddellijke vrijlating. Zijn gezondheidsproblemen zouden te wijten zijn aan ,,de ondraaglijke omstandigheden'' waaraan hij zou zijn blootgesteld. Die omstandigheden ,,bedreigen zijn gezondheid'', aldus de partij. In een verklaring schrijft de partij ook dat de ,,lynchcampagne van de media'' tegen Miloševic en zijn familie moet stopppen. Ook zou een eind moeten worden gemaakt aan de ,,pesterijen'' waarvan zijn familie het slachtoffer zou zijn. Onlangs werden zijn vrouw en dochter door de vroegere verzetsbeweging Otpor uit hun woonplaats Pozarevac weggestuurd: als ze niet uit de stad zouden weggaan, zou tegen hun aanwezigheid worden betoogd. Ze gingen weg.

Enkele hogere kaderleden van de partij zouden Miloševic afgelopen nacht in het militaire ziekenhuis hebben bezocht.