`Meer jonge asielzoekers terugsturen'

Alleenstaande, minderjarige asielzoekers die bij aankomst in Nederland geen plausibel vluchtverhaal hebben of aantoonbaar jokken over hun identiteit of afkomst, worden resoluut teruggestuurd. Hun leeftijd is dan geen reden meer om ze hier op te vangen.

Dat stelt staatssecretaris Kalsbeek (Justitie) voor in een nota waar de ministerraad zich vandaag over buigt. Volgens de bewindsvrouw is een pakket krasse maatregelen geboden om de voortdurend toenemende stroom jonge asielzoekers in te dammen. Vooral het buitenproportionele aantal Chinese kinderen dat via tussenkomst van mensensmokkelaars hierheen komt, moet volgens de staatssecretaris worden aangepakt. Voor hen komt er een speciaal project, waardoor er naar verwachting jaarlijks negenhonderd teruggestuurd kunnen worden.

In 1994 dienden zich 1.850 alleenstaande, minderjarige asielzoekers bij de landsgrenzen aan, vorig jaar was dat aantal toegenomen tot 6.800. Van die 6.800 werd bij ongeveer 1.000 direct getwijfeld aan de juistheid van de opgegeven leeftijd. Botonderzoek bij pols en sleutelbeen heeft uitgewezen dat rond de helft van hen in elk geval ouder was dan twintig jaar.