LUDIEKE BEZIGHEID

Naam: Appie Baantjer (76)

Beroep: schrijver

,,Toen ik pas begon met het verzamelen van modeltreinen en het aanleggen van banen, vertelde ik niemand over mijn hobby. Ik was bang dat mensen zouden denken dat ik een seniele oude vent was. Ik weet nu dat heel veel mensen een fascinatie voor de trein hebben. Wildvreemde mensen bellen mij nu op of ze mogen kijken naar de baan in mijn tuin. Zo af en toe hou ik een soort open huis. Mensen die mij gebeld hebben, mogen dan komen kijken. Dat zijn dan veelal vaders die beweren dat hun zonen treintjesgek zijn. Maar meestal is het juist pa die interesse heeft en interesseert het de zoon geen ene moer.

,,Doordat ik zo bekend ben, kan ik wel leuke dingen doen op het gebied van mijn hobby. Zo heb ik een aantal jaren geleden meegedaan aan het tv-programma Jongensdroom. Ik mocht toen een antieke stoomtrein besturen. Eerst heb ik les gekregen en daarna ben ik met een aantal genodigden in de oude loc naar Utrecht gereden. De stomer donderde, ik voelde de hitte langs mij gaan en de plaat onder mij trillen. Wat een machinegeweld! Het kolengruis zat in mijn hemd, maar het was geweldig.

,,Ik zie mijn hobby als een ludieke bezigheid. Als grappenmakerij. Ik vat het niet erg serieus op. Al besteed ik er wel veel tijd aan. In feite is het aanleggen van modelbanen net als het schrijven van detectiveromans, je moet van alles uitpluizen. Waar de baan moet komen te liggen, hoe de wissels werken, hoe dat met de elektriciteit zit.

,,Mijn vrouw vindt de treintjes ook heel leuk. Ze helpt niet bij het aanleggen van nieuwe banen, maar ze besluit wel in welk gedeelte van de tuin de nieuwe baan komt te liggen. En ze vindt het ook prachtig om naar de rijdende modeltreinen te kijken. Vooral 's avonds, dan branden de lichtjes van de trein en kijken we vanuit huis uit over het modelspoor. Dat is echt genieten, met een pilsje in de hand. Ik noemde haar eerst ook Maij-Weggen. Later noemde ik haar Neelie Smit-Kroes. En... hoe heet die nieuwe ook al weer?

,,Ik heb ook een wagon met mijn foto erop. Een Baantjer-wagon. Die heb ik gekregen van de fabrikant LBG, omdat ik altijd zulke goede reclame voor hen maak. Ik word ook regelmatig gebeld door een man van de modeltreinenwinkel in Amstelveen. Hij belt als er nieuwe modellen zijn, dan vertelt hij heel uitgebreid hoe geweldig die nieuwe trein wel niet is. En dan bestel ik hem soms. Maar eigenlijk heb ik genoeg aan de dertig locs die ik nu heb. Ik begeer niet veel meer...''