LA BOHÈME BIJ BLOKKER

De drogisterijketen Kruidvat ontleent zijn naamsbekendheid bij het grote publiek aan goedkope cd's, maar de huishoudelijke spulletjesketen Blokker heeft daarvoor geen mega-aanbiedingen als `de complete Bach' of `Verdi's Greatest Opera's nodig. De cd's liggen bij Blokker als vanzelfsprekend in het hoekje met video's, al zijn het er niet veel.

Nu biedt Blokker zo lang de voorraad strekt `The Grand Opera Collection' met titels als Lucia di Lammermoor van Donizetti, La forza del destino van Verdi en Turandot en La bohème van Puccini. De opnamen komen uit plaatsen als Boekarest en Bratislava, de goudkleurige persingen uit Tsjechoslowakije. Voor vijf gulden per afzonderlijk verkrijgbare opera op 2 cd's mag niet worden geklaagd dat de tweede cd wat moeilijk is te vinden in het doosje. En ook niet dat La forza del destino hier La froza del destino heet.

De opera's zijn artistiek gezien meestal niet meer dan redelijk – het fameuze sextet Chi mi frena in Lucia di Lammermoor wordt door de Roemeense zangers gezongen alsof het een mooi koortje is en niet de dramatische botsing tussen zes individuen. En in de titelrol kan Silvia Voinea niet halen bij de opnamen van Callas, Sutherland en Gruberova. Maar wie bij haar live in de zaal zou zitten, zou overigens best tevreden zijn.

Echt geweldig is La bohème met in de rol van Rodolfo de tenor Peter Dvorsky, een zanger van grote internationale statuur die optreedt in de Scala in Milaan, de Metropolitan Opera in New York en de Weense Staatsopera. Op deze opname uit 1980 verkeert Dvorsky duidelijk in zijn prime met een prachtig licht en krachtig stralend geluid: een tenor zoals een tenor moet zijn in Che gelida manina. Naast hem Veronika Kincses als een uitstekende Mimi in Mi chiamano Mimi en O soave fanciulla.

De opname is niet alleen bijzonder dankzij Dvorsky, het is ook het drama als geheel dat hier met grote kracht wordt vertolkt. Voorbeeldig is bijvoorbeeld de meeslepende derde acte, toch al een van de beste uit het hele operarepertoire: de scène in de sneeuw waarin alle liefde zo tragisch bekoeld blijkt. De zangers zijn hier opmerkelijk scherp gekarakteriseerde personages, men `ziet' tijdens het luisteren een aangrijpende voorstelling op deze wel zeer aansprekende opname, die de liefhebber zich niet mag laten ontgaan, ongeacht de prijs.

La bohème met oa Peter Dvorsky (geen label, geen nr). Blokker

    • Kasper Jansen