Klikspaan beloond

Criminelen die in strafzaken belastende verklaringen afleggen tegen andere verdachten, krijgen een derde van hun straf kwijtgescholden. De Tweede Kamer steunt in grote meerderheid dit wetsontwerp van minister Korthals (Justitie). Alleen de PvdA wil dat `verklikkers' slechts de helft van hun straf behoeven uit te zitten.

Tijdens het eerste debat, vorige week, wist PvdA-woordvoerder Van Oven zich nog gesteund door CDA-collega Van de Camp. Gisteren bleek echter dat de christen-democraat was teruggefloten door zijn fractie: de overheid zou te makkelijk in een kwetsbare positie zou komen, aldus Van de Camp nu. Van Oven blijft van mening dat criminelen niet bereid zijn hun makkers te verraden als daar slechts een beperkte strafvermindering tegenover staat.

,,Klikken wordt nu al vorstelijk beloond'', aldus VVD'er Niederer. D66'er Dittrich wees erop dat ,,het risico van een onbetrouwbare verklaring groeit naarmate de worst die men een criminele getuige voorhoudt, groter wordt''. Korthals zei vorige week al dat het niet de bedoeling was ,,de regeling voor ruimere toepassing geschikt te maken''.