KINDERAGENDA

Jonkies

Jonge stokstaartjes, een jonge guanaco, een kameeltje, een watoessikalfje en ook de vogels in Artis zijn nesten aan het bouwen, broeden op eieren of hebben al kuikens. In Artis zijn nu veel jonge dieren te zien en daarom is er Tweede Paasdag een speurtocht uitgezet langs al dat nieuwe leven. De speurtocht is af te halen in de winkel van het Planetarium, is zelfstandig te volgen en voert langs veel dierverblijven door de hele tuin. Wie de speurtocht helemaal goed invult ontvangt na afloop een aardigheidje. Artis is geopend van 09u tot 18u, door de MKZ-crisis is de kinderboerderij nog steeds gesloten, maar wel open is het broedmachinehuisje, waar je zelf eieren kunt zien uitkomen.

*Speurtocht op Tweede Paasdag (16 april) langs jonge dieren in dierentuin Artis, Plantage Kerklaan 38-40, Amsterdam. Open van 09-18u, toegang kinderen 4 t/m 11 jaar ƒ20, 65+ ƒ26 en boven de 12 jaar ƒ28,50. Inl 020-5233400 of www.artis.nl

Lentekriebels

Ook in Safari Beekse Bergen hebben veel beesten jongen gekregen; zo zijn er lammetjes, zitten er in de buidel van verschillende kangaroes jongen, zijn er pups bij de Aziatische (rode) wilde honden en zijn er ook kleintjes bij de pinguïns, antilopen en jachtluipaarden. Imke, de neushoorn die vorig jaar december geboren is, is geen kleintje meer te noemen, maar je kan haar, samen met moeder Nel, bezoeken in of bij de neushoornstal. Behalve al die exotische dieren zijn nu ook `gewone' vogels als kwikstaartjes, boerenzwaluwen en kieviten teruggekeerd van hun overwintering uit het Zuiden en ze zijn al druk aan het broeden. Eerste en Tweede Paasdag (15 en 16 april) zijn er rondleidingen met de Safaribus en de -boot, waarbij bus en boot vooral langs alle jonge dieren rijden en varen en er wordt verteld over de invloeden van de temperatuurstijging en het lengen van de dagen. Op de wandelroute kunnen kinderen in het Afrikadorp `lente-knutsels' maken met de ontdekkingsreizigers dr.Livingstone en Stanley en ook is er een voorjaarsspeurtocht uitgezet voor kinderen vanaf 4 jaar.

*Lentekriebels in Safari Beekse Bergen, Beekse Bergen 31, Hilvarenbeek. Open dag van 10-17u, toegang is gratis voor kinderen tot 3 jaar, van 3 t/m 11 jaar en 60+ ƒ23 en vanaf 12 jaar ƒ26. Boot- en bussafari zijn gratis, privé-auto's worden in verband met MKZ niet toegelaten in het park. Inl 013-5490016 of www.beeksebergen.com

Katten

Ze hebben allemaal een plekje gekregen op de trap: de gelaarse kat, de jeweetwel-kater van Jan Kruis, katten op postzegels of katten in de vorm van een telefoon of tandenborstel. In het Natuurmuseum Brabant is t/m 4 juni Natuurlijk, de Kat! te zien met zo'n 100 werken van 14 kunstenaars, zoals Ans Markus, Paul Bogaert, Inge Claesen en Frank de Korne; sommige werken zijn ook te koop. Verder zijn er allerlei katwetenswaardigheden over de kat in boeken, eetgewoonten en familie van de kat (oom leeuw en tante tijger). Kattenliefhebbers kunnen hun kat beroemd maken door een mooie foto in te leveren; die foto's komen in het museumcafé te hangen en worden beoordeeld door een aantal kunstenaars. De winnaars (de kat en hun baasje) ontvangen een rijkelijk gevuld kattenpakket.

*Natuurlijk, de Kat! t/m 4 juni in Natuurmuseum Brabant, Spoorlaan 434, Rotterdam. Open di t/m vr 10-17u, Tweede Paasdag, za en zo 13-17u. Toegang kinderen van 4 t/m 12 jaar ƒ5, vanaf 13 jaar ƒ7. Inl 013-5361040.

Paaseieren

De Paashaas van kasteeltuinen Arcen is wanhopig, hij heeft zijn gouden ei verloren in het park. Om dat ei te vinden heeft hij de hulp ingeroepen van kinderen. Er is een speurtocht uitgezet die leidt langs de apeneilanden, het trekvlot en de dierenweide. Eerst word je geschminkt als hulppaashaas en wie weet vind jij het gouden ei. Kinderen met een een gouden ei maken kans op een gratis familieweekend in recreatiepark `Klein Vink' in Arcen. Na afloop van de speurtocht is er ook nog een kinderpaasdisco. Voor grotere bezoekers zijn de modeltuinen, lentebloemshow, beschilderde beelden van draad en beschilderde eieren te bekijken.

*Speurtocht Tweede Paasdag (16 april van 10-18u in de Kasteeltuinen Arcen (Limburg). Toegang kinderen 4 t/m 14 jaar ƒ11, 65+ ƒ17,50 en boven de 15 jaar ƒ19,50. Inl 077-4731882 of www.kasteeltuinen.nl

Pasen

Paaseieren beschilderen kan in de Museumstoomtrein, die van Hoorn naar Medemblik rijdt. Van 13 april (Goede vrijdag) t/m Tweede Paasdag (16 april) reist op alle treinen vanuit Hoorn een boerin met een mand vol eieren mee. Als kinderen de beschilderde eieren inleveren krijgen ze een tractatie. Bij de stoomtrein rijdt ook een goederenwagen mee met bagage, stukgoed, melkbussen en pakken kranten; al die goederen moeten onderweg op de stations uitgeladen worden en de hoofdconducteur kan wel wat hulp gebruiken. In Medemblik geeft de tram ook aansluiting op de bootdienst van en naar Enkhuizen met aan boord ook een Paashaas en in Enkhuizen kan het Zuiderzeemuseum en Sprookjeswonderland worden bezocht.

*Museumstoomtram van 13 t/m 16 april dagelijks van Hoorn (vertrek 11u05 en 14u20) naar Medemblik (vertrek 12u40 en 16u20. In Medemblik geeft de tram aansluiting op de boot naar Enkhuizen. Inl en res 0229-214862 of www.museumstoomtram.nl

Reizen

Hij wordt wel De Dichter genoemd: de blinde Griekse dichter Homerus die leefde in de 8ste eeuw voor Christus. In zijn boeken de Ilias en de Odyssee beschrijft hij de avonturen van Odysseus, die Griekse held die na de val van Troje 10 jaar moest rondzwerven voordat hij zijn vrouw Penelope, zoon Telemachos en vaderland weer zou zien. Over de reizen van Odysseus wordt Eerste en Tweede Paasdag 15 en 16 april in de Habsburgzaal van Kasteel Huis Bergh in `s-Heerenberg met muziek, dans en toneel een voorstelling gegeven vanaf 12u.

*De avontuurlijke reizen van Odysseus op 15 en 16 april vanaf 12u in Kasteel Huis Bergh, Hof van Bergh 8, `s-Heerenberg. Toegang incl kasteelbezichtiging kinderen van 5 t/m 13 jaar ƒ5, 65+ ƒ7 en vanaf 14 jaar ƒ10. Het kasteel is open van 11-16u. Inl 0314-661281 of www.huisbergh.nl

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.

Samenstelling: Tonny Schoemaker