Internatio uit chemische distributie

Internatio-Müller stapt uit de chemische distributie. Het bedrijf heeft deze divisie verkocht aan investeringsgroep NIB Capital. Met de verkoop is een bedrag gemoeid van 195 miljoen euro (430 miljoen gulden).

De verkoop van de chemische divisie komt niet uit de lucht vallen. Al tijdens de presentatie van de jaarcijfers een maand geleden maakte bestuursvoorzitter Herman Scheffer duidelijk dat Internatio-Müller zich wil profileren als technisch concern. Vorig jaar stootte het concern om die reden al zijn farmaceutische divisie af. Met de verkoop van de chemiepoot IMCD is het 'transformatieproces' afgerond, aldus het bedrijf.

De divisie chemische distributie had vorig jaar een omzet van 509 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat kwam uit op 22 miljoen euro. De verkoop levert Internatio-Müller een boekwinst op van ruim 110 miljoen euro (242 miljoen gulden). Daarvan wordt 75 miljoen euro verwerkt als buitengewone bate in de verlies- en winstrekening, het resterende bedrag wordt toegevoegd aan het eigen vermogen. IMCD is actief in de handel en distributie van chemische specialiteiten voor de landbouw en industrie in Europa, Australië en Nieuw-Zeeland. Bij de groep van achttien ondernemingen werken zeshonderd mensen, van wie het overgrote deel buiten Nederland. De overname heeft geen gevolgen voor de werkgelegenheid.

,,Voor IMCD biedt deze transactie de mogelijkheid zijn leidende marktpositie in Europa en Australië verder uit te bouwen'', aldus beide partijen in een verklaring. NIB Capital is eigendom van de twee grootste pensioenfondsen van Nederland, ABP en PGGM. Internatio-Müller heeft grootse plannen voor de verdere ontwikkeling van de resterende poot van het bedrijf Imtech, de technische activiteiten. Imtech moet binnen drie jaar een verdubbeling van de omzet laten zien. Met de chemische poot nog in de gelederen haalde Internatio-Müller vorig jaar een omzet van 2,6 miljard euro. Door de verkoop van een aantal dochterondernemingen ging de nettowinst over 2000 naar 220,5 miljoen euro (484 miljoen gulden). Zonder deze buitengewone baten groeide de winst met 29 procent naar 83,2 miljoen euro.

Het concern heeft tal van bedrijven in het vizier die het wil overnemen. Geld is er genoeg. In de oorlogskas zat vorige maand 198 miljoen euro en daar komt geld uit de verkoop van IMCD bij. Imtech houdt zich onder meer bezig met de integrale technische uitrusting van kantoren, ziekenhuizen en tunnels. Het concern heeft recent de telecomsector als klant ontdekt en wil daarin flink groeien.

Imtech behaalde vorig jaar een bedrijfsresultaat van 63,3 miljoen euro, een stijging van 9 procent ten opzichte van een jaar eerder toen ook Interpharm nog een belangrijke divisie van IM was.

Vorig jaar mislukte een fusie tussen Internatio-Müller en Stork. Het integratieproces was volgens IM-bestuursvoorzitter Herman Scheffer te risicovol om door te gaan. Bovendien was er weinig enthousiasme bij de aandeelhouders voor de fusie.