HIER & DAAR

MKZ 1

Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en de Landschappen hebben om het risico van besmetting met Mond en Klauwzeer tot het uiterste te beperken alle natuurgebieden in de provincies Overijssel, Gelderland, Flevoland en het eiland Tiengemeten in Zuid-Holland voor het publiek gesloten. Eventueel geplande excursies in die gebieden zijn afgelast. In de overige provincies zijn de meeste natuurgebieden weer toegankelijk. Er gelden alleen beperkingen voor die gebieden waar het publiek in contact kan komen met evenhoevigen.

MKZ 2

De Landelijke Fietsdag van zaterdag 12 mei, is uitgesteld. Er wordt gezocht naar een alternatief in september. Toerisme Recreatie Nederland heeft dit besloten in overleg met ANWB, VVV's en de campagne `boeren en tuinders Ondernemers' van Nature van LTO Nederland. Tot uitstel van de nationale manifestatie is besloten omdat een van de kernthema's het bezoeken van boeren- en tuinders is. Dit betekent niet dat er in Nederland niet gefietst kan worden, alleen een aantal natuurgebieden is beperkt toegankelijk

*Actuele MKZ informatie op Internet: www.holland.com www.zuid-hollandinfo.nl en www.lekkerweg.nl

Levenslied

Tot 19 april a.s. kan men zich nog inschrijven voor het Leids Festival van het Levenslied. Dit festival wordt op 9 en 10 mei gehouden in de Leidse binnenstad. Cafés worden tempels van het levenslied, waar amateur-artiesten hun mooiste smartlappen en levensliederen ten gehore brengen. Ze strijden om een plaats in de finale die op 22 september in de Leidse Schouwburg gehouden wordt. In de finale wordt gestreden om de Mary Bey-bokaal en de hoofdprijs van ƒ2.500.

*Leids Festival van het Levenslied. Opgeven tot 19 april. Vul het formulier in op www.levenslied.nl of vraag er een aan: 071-5127841.

Boekenmarkt

Op maandag 16 april, 2e paasdag wordt de Boekenmarkt in de Grote- St Laurenskerk te Alkmaar gehouden. Meer dan 80 bekende antiquariaten uit heel Nederland komen naar deze grootste overdekte boekenmarkt van Nederland. Er zullen meer dan een miljoen boeken worden aangeboden. Naast het boekenaanbod zullen er nog een aantal activiteiten zijn. Tussen 13-15u zal een boekentaxateur aanwezig zijn om boeken te taxeren.

*Boekenmarkt in de Grote- St Laurenskerk Alkmaar. Entree ƒ5 tot 14 jr gratis toegang Open 10-17u Inl. 072-5118258

Muzikale paaswandeling

Op tweede paasdag 16 april kunnen muziekliefhebbers en wandelaars hun hart ophalen in Groningen. De VVV Stad Groningen organiseert een begeleide wandeling door de stad. Na afloop van de wandeling kan men een concert bijwonen door het ensemble La Bella Franceschina met muziek uit de 16 de en 17 de eeuw.

*Aanmelding voor de wandeling t/m za 14 april 12u. VVV Stad Groningen: 0900 20 230 50 (1gpm). Concert Pepergasthuiskerk Groningen, 15u15-16u Entree ƒ7,50 Inl La Bella Franceschina: tel. 050-5052584

Wendingen

Het kunsttijdschrift Wendingen, dat tussen 1918 en 1932 maandelijks verscheen, speelde een vooraanstaande rol in progressieve kunstenaarskringen. De omslagen werden ontworpen door kunstenaars als Gispen, Roland Holst en Lauweriks. Elke uitgave was gewijd aan een specifiek thema op gebied van architectuur, kunst en vormgeving. Wendingen viel op door zijn bijzondere vorm (vierkant) en de onorthodoxe typografie van de hoofdredacteur (architect en vormgever) Th. Wijdeveld. In De Beyerd in Breda is een tentoonstelling gewijd aan Wendingen. Er staan meubels van Kropp, waaronder piano met bijpassende kruk. Er staan een ameublement van Kramer, afkomstig uit een particuliere collectie. Er hangen werken van Carel Willink en affiches van Roland Holst, Lauweriks en Gispen. Er hangen twee enorme lampen, een van Kramer uit de Haagse Bijenkorf en een uit het oude postkantoor in Haarlem. Een bijzondere Bredase vondst waren de beelden van de oude Stadsbrug, gemaakt door Theodoor van Rijn in de stijl van de Amsterdamse School. De beelden zijn onlangs teruggevonden onderin de composthopen bij Stadsbeheer.

*Wendingen 1918-1932, Architectuur, Kunst en Vormgeving. De Beyerd, Boschstraat 22, Breda. Di t/m vr 10-17u za, zo en feestd 13-17u. Entree ƒ6 Inl 076-5299900