GESIGNEERDE TREINTJES

Naam: Ed Nijpels (51)

Beroep: commissaris van de

koningin in Friesland

,,Tijdens mijn kindertijd in Bergen op Zoom woonde ik twintig meter van een winkel vandaan die huishoudelijke apparatuur en speelgoed verkocht. Elk jaar rond sinterklaas had die winkel een fantastische modeltrein in de etalage uitgestald. Elk jaar stond ik met mijn neus plat tegen het etalageraam naar die trein te kijken. Het virus was overgeslagen.

,,Die schitterende Märklin-trein uit de etalage heb ik nooit gekregen. Toen ik acht werd, kreeg ik wel mijn eerste ovaaltje, een baan. Vanaf die tijd ben ik zelf ook gaan sparen, om nieuwe treintjes te kunnen kopen en nieuwe banen te kunnen aanleggen. Eerst was ik echt een banenbouwer. Later werd ik een modeltreinenverzamelaar.

,,Mijn tijd bij het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer was een hoogtepunt voor mijn hobby. Op het ministerie hadden ze een modeltreinenclub voor ambtenaren. Ik werd onmiddellijk lid. De club had 750 gulden per jaar te besteden aan nieuwe treinen. Dat was natuurlijk veel te weinig, dus bedachten we een list. We hebben vijfhonderd treinen laten maken, met daarop het logo van elk directoraat-generaal. Daar hebben we toen 15.000 gulden aan verdiend en van dat geld hebben we een mooie baan aangelegd. De treintjes zijn nu collector's items. Ik heb ze zelf ook in mijn bezit.

,,Ik heb het altijd erg druk gehad. Toch vond ik altijd wel tijd voor mijn hobby. Toen ik minister van Milieu was, ging ik tijdens mijn staatsbezoeken met de koningin altijd wel even de stad in, op zoek naar bijzondere exemplaren. Ik heb altijd een catalogus bij me, zodat ik kan zien wat ik heb en wat ik nog zoek. Sommige modeltreinen lijken zo op elkaar, dat je die catalogus wel nodig hebt. Ook heb ik modeltreinen laten signeren door bijvoorbeeld Bush en Thatcher. Helaas heb ik geen gesigneerde trein van Gorbatsjov. Hij heeft er wel één getekend, maar die is in de Russische bureaucratiemolen kwijtgeraakt.

,,Inmiddels heb ik een schitterende collectie van ruim driehonderd locomotieven en zevenhonderd wagons. De mooiste exemplaren staan in mijn werkkamer in een vitrine. Ik heb ook een speciale treinenkamer. Die zit altijd op slot.

,,Ik ben bang dat mijn twee zoons anders met de treinen gaan spelen en dat er iets mis gaat. Niet dat mijn familie mijn interesse deelt, maar jongens vinden rijdende treinen altijd wel leuk.''