ECB: risico op recessie niet reëel

Er is geen sprake van een risico op een wereldwijde recessie, en de Europese Centrale Bank voelt geen aandrang om spoedig de rente omlaag te brengen.

Met die boodschap heeft president Duisenberg van de ECB het besluit van de centrale bank toegelicht om de rentetarieven niet omlaag te brengen. De centrale bank besloot daartoe ondanks toenemende druk om de renteverlagingen te volgen die dit jaar zijn doorgevoerd door de centrale banken van de Verenigde Staten, Japan en het Verenigd Koninkrijk.

Duisenberg hield zich in zijn verklaring strikt aan de doelstelling van de ECB, het bewaren van prijsstabiliteit. Hij constateerde dat, ondanks het verminderen van de risico's voor oplopende inflatie, het volgens de ECB verstandiger is om te blijven bij het beleid van `wachten en zien'. Op de financiële markten werd die opmerking opgevat als een teken dat een spoedige renteverlaging er niet in zit.

De inflatie in het eurogebied bedraagt op dit moment 2,6 procent over de maand februari. Het Franse inflatiecijfer over maart, dat vanmorgen werd gepubliceerd, kwam uit op 1,4 procent. Dat is 0,1 procentpunt hoger dan analisten hadden verwacht. Duisenberg zei te verwachten dat de inflatie weer daalt richting 2 procent, maar wilde niet voorspellen of dat dit jaar al gebeurt.

De euro hield zich vanmorgen staande op een koers van net onder 0,89 dollar. Op de aandelenmarkten volgde gistermiddag een korte schrikreactie, maar werd hoger gesloten. Op vragen of hij tussentijds aftreedt, en wanneer dat zal zijn, zei Duisenberg te verwijzen naar uitspraken die hij daar in 1998 over heeft gedaan. Die houden in dat hij is aangesteld voor een termijn van acht jaar, dat het niet waarschijnlijk is dat hij die geheel zal uitdienen, maar dat hij niet halverwege (eind dit jaar) zal aftreden.

    • Maarten Schinkel