Duitse politici geschokt

Politici, kerken en artsen in Duitsland hebben geschokt gereageerd op de Nederlandse euthanasiewet. Reacties variëren van ,,absoluut weerzinwekkend'' tot ,,morele afbraak''. Bondspresident Rau heeft voor Duitse terughoudendheid en bezonnenheid gepleit in de discussie over euthanasie. Volgens hem moet Duitsland een eigen weg vinden in moeilijke ethische kwesties.

SPD-minister Däubler-Gmelin (Justitie) sprak van een ,,doorbraak van een taboe''. Zij acht het onmogelijk dat een dergelijke wet in Duitsland wordt ingevoerd. De FPD, eveneens tegenstander, heeft om een uitgebreid debat gevraagd.

Artsen zijn eveneens wantrouwend over de Nederlandse wet en vrezen misbruik. ,,Een arts is er om levens te bewaren'', zei een vertegenwoordiger van Duitse huisartsen. De Duitse bevolking lijkt meer begrip te hebben. Uit een opiniepeiling van onderzoeksinstituut Allensbach is gebleken dat 64 procent van de bevolking uit het voormalige West-Duitsland positief staat tegenover euthanasie. In het oostelijk deel is 80 procent voorstander.