Creatief laboratorium

Verantwoord loungen, hoe moet dat? Onderuitgezakt hangen, liggen of lezen zijn uit den boze. Loungen is namelijk een sociale activiteit, die in ontspannen doch alerte toestand dient te worden ondernomen. Aspiranten kunnen heel wat opsteken van de `How to lounge'-gids van ontwerpster Daisy Érades. Vormgegeven als de noodgevallenkaart voor vliegtuigen worden de `do's and don'ts' van het loungen verklaard voor de bezoekers van Rotterdams nieuwste hot spot, Off Corso.

De lounge-handleiding is tekenend voor de sfeer in en rondom Off Corso. De ironische knipoog overheerst, maar die is wel professioneel, hyperserieus en met zorg voor detail uitgewerkt. Hier wordt Beat Friet dansavond, waarop veel vettige snacks worden genuttigd, vrolijk opgevolgd door een Diet Wave-rave met calorie-arme hapjes voor gezondheidsfreaks en hebben de flyers voor de Club Geluk-avond de vorm van een Chinees gelukskoekje. Off Corso levert de relativerende noot in het rap uitdijende Rotterdamse uitgaanscircuit, dat met flitsende gelegenheden als Calypso, Now&Wow en Eat-Drink-Dance een steeds professionelere uitstraling krijgt.

Maar Off Corso is meer dan een danstent met ironische inslag. Het initiatief van Rotterdammer Michel Smit en zijn Australische compagnon Charlie Porter, dat in maart van start ging in de oude Corso-bioscoop, behelst een platform voor alle mogelijke creatieve disciplines. Van industrieel design en videokunst tot experimenteel ballet en film; alles is mogelijk op deze Rotterdamse A-locatie. Boven het pand huizen de ateliers van webdesigners, party-organisatoren en dj-collectieven, die hun vondsten een verdieping lager direct in praktijk brengen.

Off Corso presenteert zich nadrukkelijk als springplank voor jong talent. De draai- en mengtafels in het midden van de voormalige bioscoopfoyer staan open voor beginnende lokale d-jays. V-jay's kunnen naar hartelust experimenteren met de levensgrote beeldprojecties die de muren sieren. Er is zelfs plaats voor een nieuw fenomeen: de i-jay. Terwijl je op een crèmekleurige sofa zit te genieten van een bloody Mary of aan de babyblauw geverfde bar een exclusief bubbelwatertje drinkt, loodst een internetgids je op een groot beeldscherm langs de nieuwste websites die hij weer mixt met videoflarden en computereffecten. Het spelen van videogames behoort ook tot de mogelijkheden en er zijn vergevorderde plannen voor een van de nieuwste computersnufjes voorzien medialab. Op deze manier wordt de digitale revolutie uit de bedompte achterkamertjes van freakerige eenlingen gehaald.

In de grote zaal is plaats voor grotere evenementen zoals een David Lynch-filmmaand, lezingen over cyberfeminisme in het derde millennium, en een festival rondom visuele kunst uit het housecircuit. De hoge bioscoopzaal is gestript van zijn stoelen en voorzien van een aantal plateaus. De originele, met roestbruine stof beklede, muren zijn intact gelaten, evenals de nostalgische sterrenhemelverlichting. Midden in de enorme ruimte staan veelkleurige jaren-vijftigfauteuils naast poefs van koeienhuiden en gietijzeren koffietafels met buitenformaat asbakken uit de tijd dat roken nog niet ongezond was. Authentieke designmeubels uit de jaren zestig en zeventig zijn overal in het gebouw te vinden en worden om de twee maanden ververst door de Antwerpse verzamelaar/handelaar Flower Mountain. Onder Jackson Pollock-achtige druipschilderijen van het Haagse kunstenaarsduo SisJosip staan riante kuipstoelen met glimmend leren bekleding en bolle lampen van roestvrijstaal. Aan ieder meubelstuk hangt een prijskaartje; als bijzettafel of bank bevalt, kunnen ze ter plekke worden aangeschaft.

Het is die bijna alchemistische vermenging van nostalgisch interieur en futuristische technologie die Off Corso spannend èn toegankelijk maken. Het is alsof je een creatief laboratorium of hippe showroom op clubformaat binnenstapt. Dit is een plek om met geestverwanten te discussiëren over je virtuele dubbelleven op internet, om een videobombardement aan den lijve te ondergaan of de grote dj-namen van morgen te spotten. Maar je kunt je natuurlijk ook gewoon met een biertje in de hand wentelen in designerluxe. Loungen dus.

Off Corso, Kruiskade 22, Rotterdam. Open wo-za vanaf 17.00u. Inl: www.offcorso.nl.

    • Edo Dijksterhuis