Besmetting in Friesland breidt zich uit

Met een tweede besmetting in Friesland heeft het mond- en klauwzeervirus zich vandaag verder verspreid buiten de zogenoemde `rode driehoek' Apeldoorn-Zwolle-Deventer.

Een verdacht bedrijf in het Gelderse Nunspeet is echter zeer waarschijnlijk vrij van MKZ, volgens een woordvoerder van het ministerie van Landbouw. Het bedrijf was al wel geruimd.

Het ministerie bevestigde vanmorgen ook in de `rode driehoek' twee nieuwe gevallen van mond en klauwzeer, beide in Wapenveld. De dieren op deze bedrijven zijn al ingeënt tegen het virus, net als bij alle andere bedrijven in dit gebied.

Het traceren van het virus verloopt moeizaam. Het ministerie van Landbouw had vanmorgen nog geen idee hoe het virus de rode driehoek heeft kunnen verlaten. Ook is nog onduidelijk of de nieuwe besmettingshaard in verband staat met het gebied rond Oene. Het ministerie sluit uit dat het tweede Friese bedrijf, in Anjum, in contact is geweest met het bedrijf in Ee, op 5 kilometer afstand. Volgens het ministerie hebben van en naar het bedrijf in Ee het laatste jaar geen diertransporten plaatsgehad. Beide bedrijven liggen op ongeveer 20 kilometer afstand van het destructiebedrijf Rendac in Bergum, waar de kadavers van alle dieren worden vernietigd.

Minister Brinkhorst (Landbouw) heeft gisteren met onmiddellijke ingang een algeheel exportverbod voor vee, vlees en melk afgekondigd. De minister gaf aan niet op preventieve maatregelen uit Europa te willen wachten. Door de uitbraken buiten de driehoek is Nederland nu in zijn geheel tot besmet gebied verklaard.

De Tweede Kamer steunt Brinkhorst in het exportverbod. Over de ruiming van 54.000 runderen in het gebied Apeldoorn-Zwolle-Deventer is echter verdeeldheid ontstaan na de recente uitbraken buiten de driehoek. Met name het CDA vindt dat nu heel Nederland `MKZ-gebied' is geworden, de ruiming niet meer door hoeft te gaan. CDA'er Atsma: ,,Wij voelen meer voor vaccineren.'' De PvdA steunt Brinkhorst nog wel.

Berichten deze morgen op Radio 1 als zou het departement bewust informatie achterhouden over verdachte bedrijven, worden door een woordvoerder met kracht tegengesproken. ,,We brengen alleen niet elke verdenking lichtvaardig naar buiten, dat zou meer onrust veroorzaken dan helderheid verschaffen. Pas als de Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees (RVV) een bedrijf daadwerkelijk verdacht vindt, geven wij daar informatie over'', aldus de woordvoerder. Het totaal aantal besmettingen ligt nu op 24. Het gebied in Friesland lijkt zich met twee besmette bedrijven tot een nieuwe haard van besmetting te ontwikkelen.

VEEZIEKTEpagina 3