Beleggers gaan voor winst voor paasweekend

Beleggers in Amsterdam pakten vanochtend hun winst, waardoor de AEX-index daalde met 0,2 procent naar 575 punten. ,,Het paasweekeinde komt eraan, en beleggers beginnen die korte vakantie liever met behaalde winsten in hun zakken'', zegt een analist.

De afgelopen dagen zat de AEX licht in de plus, vanochtend keerde dat tij. Ongeveer de helft van de aan de index genoteerde fondsen verloor licht. Er was weinig lijn in de koersontwikkeling te ontdekken. Zo steeg uitgever Wolters Kluwer met 0,3 procent, maar daalde VNU met 0,6 procent naar 43,61 euro. Technologiefonds Getronics daalde flink met 2,5 procent, terwijl KPN Qwest steeg met 0,8 procent.

Telecom- en kabel-branchegenoten Versatel en UPC bewogen zich ook in tegengestelde richting. Versatel profiteerde nog steeds van het gisteren door de Bank of America uitgebrachte positieve advies over het telecomconcern, en steeg met 2,6 procent naar 4,39 euro. UPC, mede wegens haar beperkte waarde het meest beweeglijke fonds van de AEX, stond aan het einde van de ochtend met een verlies van 3,6 procent op 5,40 euro.

Wat wel opvalt is dat de financiële waarden, de bank-verzekeraars, het vanochtend moeilijk hadden. Zowel Fortis, ABN Amro als Aegon moest inleveren. De sector liep de laatste weken wereldwijd flinke tikken op. Beleggers waren bang dat de posities van banken door de verslechterende situatie voor telecom- en technologiebedrijven negatief zou uitpakken voor banken. Bij banken uitstaande leningen veroorzaakten zorgen bij beleggers.

De grootste stijging op de AEX was vanochtend voor KPN. De telecomaanbieder verkoopt misschien zijn deelnemingen in het Indonesische mobiele-telefoonconcern PT Telkomsel. Op deze manier wil KPN zijn schulden aflossen. De winst voor KPN was rond het middaguur 49 eurocent, een stijging van 4 procent.

Behalve de minimale winst van 0,1 procent van de beurs in Frankfurt daalden alle belangrijke Europese beurzen. De FTSE-index in Londen leverde 0,4 procent in, en kwam aan het einde van de ochtend terecht op 5.766 punten. Ook hier pakten vooral beleggers in telecomfondsen hun winst, liever dan af te wachten wat er na het paasweekeinde zou gaan gebeuren. In Londen waren vooral de farmaceutische concerns uit de gratie. AstraZeneca daalde 2,2 procent, GlaxoSmithKline leverde 1,2 procent in.

In Parijs daalde de CAC-index met 0,4 procent. Ook hier verkochten beleggers de fondsen die de afgelopen dagen het meest hadden gewonnen. In Frankrijk waren dat Cap Gemini en Business Objects. De aan de technologiebeurs Nasdaq in New York behaalde resultaten van gisteren bleken al met al maar weinig invloed te hebben gehad op de Europese beurzen. De Nasdaq steeg met ruim 2,5 procent naar 1.898, en beweegt daarmee weer richting de 2.000-puntengrens.

De beurs in Tokio steeg vanochtend ook. De Nikkei-index kwam met een plus van 1,4 procent uit op 13.352 punten. Producent van machines die halfgeleiders testen Advantest was de grote voorloper van de technologiefondsen op de Japanse beurs, die het meest bijdroegen aan de winst. Toch vrezen Japanse analisten een daling van de techs in de komende weken.