Amerikaanse bemanning op weg naar huis

China houdt vast aan de eis dat Washington verontschuldigen aanbiedt voor het incident met het Amerikaanse spionagevliegtuig EP-3E. De Amerikaanse bemanning die gisteren werd vrijgelaten, is inmiddels op weg naar Hawaii.

Met de vrijlating van de 24 bemanningsleden, nadat president Bush en minister van Buitenlandse Zaken Powell gisteren hun ,,diepe spijt'' hadden betuigd over de dood van een Chinese gevechtspiloot en over het binnendringen van het Chinese luchtruim en de landing op Hainan, lijkt het conflict slechts voorlopig bezworen. Tot woede van Peking blijft de Amerikaanse regering bij haar standpunt dat het Amerikaanse spionagetoestel niet verantwoordelijk was voor de botsing met het Chinese gevechtsvliegtuig, en dat de VS daarom geen verontschuldigingen willen aanbieden. Beide partijen hebben afgesproken volgende week woensdag verder te onderhandelen over de oorzaak van het ongeluk op 1 april, over teruggave van het Amerikaanse toestel en over het uitvoeren van spionagevluchten.

De Amerikaanse vice-president Dick Cheney zei gisteren dat het ,,een vaststaand feit'' is dat de Amerikaanse spionagevluchten zullen worden voortgezet. ,,Dat is geen onderwerp waarop we willen toegeven.'' Minister van Buitenlandse Zaken Powell zei in Parijs dat de affaire nog niet voorbij is. ,,Er zullen discussies worden gehouden en we hebben ons toestel daar nog steeds staan. Maar alles zal zich in de komende dagen en weken voltrekken.''

De Ammerikaanse bemanningsleden, 21 mannen en drie vrouwen, kwamen vanochtend vroeg aan op de Amerikaanse basis op Guam aan boord van een vliegtuig van Continental Micronesia Arilines, dat hen had opgehaald van het Chinese eiland Hainan waar ze ruim elf dagen hebben vast gezeten. Na enkele uren vertrokken ze aan boord van een Amerikaanse toestel naar Hawaï. President Bush ontmoette gisteren familieleden van de bemanning om hen persoonlijk op de hoogte te stellen van hun terugkomst.