Alle wethouders Hilversum stappen op om busbanen

Het Hilversumse college van B en W is gisteravond opgestapt nadat de gemeenteraad een voorstel voor de financiering van twee busbanen had verworpen. Een tegenstem binnen de fractie van coalitiepartij VVD gaf uiteindelijk de doorslag.

De aanleg van twee vrije busbanen door het centrum van Hilversum en de bedrijventerreinen Mediapark en Arenapark is al langer omstreden.

Een jaar geleden verleende de raad met krappe meerderheid goedkeuring aan het plan dat 36 miljoen gulden zou gaan kosten. Coalitiepartij CDA stemde toen tegen, een VVD-fractielid werd door de druk van de Tweede Kamerfractie overgehaald toch voor te stemmen.

De behandeling van de financiële paragraaf gisteravond was het logische vervolg op het vorig jaar genomen besluit. Maar de onvrede over de busbaan bleek vooral bij oppositiepartij Leefbaar Hilversum met veertien zetels veruit de grootste fractie - nog even groot als toen. ,,Busbanen zijn achterhaald'', zei fractielid K. Heerschop van Leefbaar Hilversum. ,,Overal worden buslijnen opgeheven omdat er te weinig reizigers zijn. Straks hebben we een plak asfalt dwars door de stad die niet wordt gebruikt.''

De VVD die het probleem van de dissidente stem eerst op moest lossen vroeg gisteravond aanvankelijk om een maand uitstel van de behandeling van het voorstel. Wethouder Verkeer B. Heller (GroenLinks) vond dat onaanvaardbaar, omdat het opnieuw ter discussie stellen van de busbaan zijn geloofwaardigheid als bestuurder aan zou tasten. Na de stemming diende het college zijn ontslag in. Heller betichtte de VVD-fractie na afloop van de vergadering van `politiek vandalisme'. ,,Het zal jaren duren voor we het vertrouwen in Hilversum hebben hersteld.''

GroenLinks fractievoorzitter I. van de Rotte sprak cynisch van een overwinning voor Leefbaar Hilversum. ,,Het openbaar vervoer is de nek om gedraaid. Binnenkort worden er parkeervergunningen verstrekt om overal voor de deur te kunnen parkeren.''

Leefbaar Hilversum is vandaag begonnen aan de vorming van een nieuw college.