Addams Family

Van The Addams Family bestaan veel versies. Er is een zwart-witte tv-serie uit de jaren zestig, een recente in kleur, twee tekenfilmseries en in de jaren negentig zijn er drie speelfilms gemaakt. De oerversie is de cartoonserie die Charles Addams van 1932 tot 1988 voor het Amerikaanse tijdschrift The New Yorker tekende. Bij het grote publiek is de merkwaardige familie vooral bekend door de hitfilms The Addams Family (1991) en het uitstekende vervolg daarop: The Addams Family Values.

De familie Addams bestaat uit het stapelverliefde echtpaar Gomez en Morticia, hun kinderen Pugsley en Wednesday, oma, de Boris Karlov-achtige butler en Thing, een hand die door het huis dwaalt. Het gezin wordt gekenmerkt door een hang naar zwart-romantische gothic. Ze wonen in een spookhuis met kerkers en geheime gangen. De kinderen proberen elkaar voortdurend ingenieus te vermoorden. Gruwelijke zaken – geesten, pijn, moord – staan hoog in het vaandel, waardoor een omgekeerde moraal ontstaat. Omdat dat speels en ironisch gebeurt, zijn de Addams geen boeven maar een sympathieke club zonderlingen die niet in deze tijd thuishoort.

Ze zijn op hun best als ze contact maken met de buitenwereld; die scènes behoren tot de grappigste. Zoals de uitermate bloederige scène die de kinderen hebben ingestudeerd voor een schooltoneeluitvoering. Het publiek zit onder het bloed en is gechoqueerd. Alleen de Addams-ouders klappen zich de handen stuk.

De intrige van deze eerste film bestaat uit de terugkeer van oom Fester, een mollige griezel die 25 jaar geleden is verdwenen en nu opeens voor de deur staat. Om het vertrouwen te winnen moet hij zich aanpassen aan de vreemde familietradities.

The Addams Family is het regiedebuut van Barry Sonnenfeld, die eerder het camerawerk deed voor de Coen-broertjes. Zij noemden zijn stijl de `wacky-cam' en ook in The Addams Family lijkt de camera een eigen wil te hebben. Daardoor is de film niet alleen stijlvol vormgegeven en grappig, maar ook een visueel spektakel met veel actie.

The Addams Family (Barry Sonnenfeld, VS, 1991), vrijdag, BBC1, 0.00-1.40u.

    • Gerard Zeegers