Wie is waar

Reclamebureaus en advocatenkantoren hebben er regelmatig mee te maken: de breakaway. Jonge professionals die afzwaaien en voor zichzelf beginnen. Maar ook een gevestigd concern als Philips is het overkomen, negen jaar geleden. Vijf werknemers vertrokken en richtten Integrated Production and Test Engineering op in België. Nu hebben ze 800 mensen in dienst en hebben ze weer een oud-Philipsman gestrikt als bestuurslid, A. Baan. Hij nam eind maart ontslag bij Philips nadat hij niet was gevraagd om bestuursvoorzitter Cor Boonstra op te volgen. Dat werd Gerard Kleisterlee.

Hans Breukhoven, oprichter van de Free Record Shop en echtgenoot van Connie (bekend van haar verjongingskliniek), is door collega-winkeliers benoemd tot Retailer van het Jaar 2000. De criteria voor deze selectie zijn vaag – de ondernemer moet `lef' of `visie' hebben getoond – maar Breukhoven zei erg blij te zijn met de prijs omdat hij nog nooit eerder een prijs heeft gewonnen. Het echtpaar is een maand geleden gesignaleerd bij het diner in Den Haag met oud-president Bill Clinton. Breukhoven wilde tijdens de Retailer van het Jaar-verkiezingen even kwijt dat hij géén 25.000 gulden had betaald om bij Clinton aan te schuiven, zoals andere zakenmensen. Hij was gevraagd om te spreken over internet. Free Record Shop heeft overigens een nieuwe commissaris aangesteld: oud-minister Pieter Winsemius, adviseur verbonden aan McKinsey.

Jan Kamminga, commissaris van de koningin in Gelderland, vertrekt als commissaris van het energiebedrijf Nuon. Tot 1999 was Kamminga president-commissaris, maar na de fusie met onder meer ENW en Gamog werd hij opgevolgd door Wim Meijer, voorzitter van de raad van beheer van Rabobank. ,,Meijer vroeg mij om te blijven. Ik zei: `Ok, maar zet me bij de eerste herbenoemingen bovenaan de lijst'. Dat is nu gebeurd.'' De gretigheid om te vertrekken wordt ingegeven door een zeker onbehagen over wat Kamminga de `spagaat' noemt. ,,Er is altijd spanning tussen de commissaris van Nuon, die geheimhoudingsplicht heeft, en het lid van het college van gedeputeerden, bestuur van de provincie Gelderland, dat zo'n 40 procent van de aandelen heeft. Nu kan ik vrijuit discussiëren over wat wij met onze aandelen doen.''

De advocaat Marnix Holtzer (33) heeft het grote Britse kantoor Clifford Chance verruild voor een baan bij het kleine maar gerenommeerde kantoor Schut & Grosheide. Dit is opmerkelijk. De afgelopen 18 maanden vertrok de één na de andere advocaat bij een Nederlands kantoor om te beginnen bij de zeer professionele en commerciële Britse kantoren die oprukken in Nederland. ,,Ik wilde naast internationaal werk ook weer persoonlijk contact met cliënten, wat beter mogelijk is bij een Nederlands kantoor dat aan tafel zit met Nederlandse ondernemers'', zegt Holtzer. Hij wilde ook meer procederen. Zakelijke Britse kantoren beperken zich veelal tot advies over transacties. Holtzer is gespecialiseerd in arbeids- en medezeggenschapsrecht. Hij richtte onlangs de `Vereniging Corporate Litigation' op met advocaten Peter Wakkie, D. Oranje en Fons Leijten, hoogleraren Gerard van Solinge en A. Dorresteijn en J. Willems, voorzitter van de ondernemingskamer.

Frederiek Weeda, personalia@nrc.nl

    • Frederiek Weeda