Volkssport

De eerste keer was onvergetelijk. Benen wijd, ogen dicht en twee handen stevig rond de leuning. Volgens mijn geliefde duurde `het' slechts 75 seconden, maar het hadden er net zo goed 750 kunnen zijn. Na afloop informeer ik naar de lengte: 70 meter. ,,Alleen in Japan hebben ze nóg langere.''

De Praagse metro is, voor mensen met hoogtevrees, een ware martelgang. De roltrappen zijn er steil, snel en opvallend lang. Die van metrostation Hradcanska is de langste: 84 meter. Een goede tweede is Namesti Mirv: 78. Eén misstap en je bent er geweest.

Maar de angst voor verveling blijkt groter dan die voor de dood. Boven en onder ons beginnen jonge paartjes te zoenen – innig verstrengeld, balancerend op één traptree. Kamikazezoenen blijkt een volkssport in Praag. Hoe hoger de trap, hoe onstuimiger de liefde. Het duurt niet lang of ook bij ons breekt de Praagse lente door.

    • Danielle Pinedo