Tractebel neemt GTI alsnog over

Technisch dienstverlener GTI komt alsnog in handen van gewezen aartsvijand Tractebel. Het Belgische nutsbedrijf heeft een `vriendelijk' bod uitgebracht dat 43 procent boven de koers van gisteren ligt.

Negen jaar geleden probeerde Tractebel, eigendom van het Franse Suez Lyonnaise des Eaux, ook GTI in te lijven, maar de vijandige overnamepoging werd na een periode van negen maanden gestaakt. Tractebel zal, als het huidige bod slaagt, GTI samenvoegen met de Benelux-activiteiten van dochter Fabricom, eveneens een technisch installateur. Het concern wil zo zijn Europese klanten een breed dienstenpakket, van energiedistributie tot technisch onderhoud, kunnen aanbieden. Dat hebben Tractebel en GTI vanmorgen bekend gemaakt. In Nederland is Tractebel onder meer via dochter Electrabel eigenaar van stroomproducent Epon.

GTI werd in de jaren tachtig losgeweekt van het familieconcern SHV en naar de beurs gebracht. In 1988 had Tractebel, via Fabricom, al een belang opgebouwd van 5 procent in GTI. Vier jaar later bleek dat belang door Fabricom stilletjes te zijn opgevoerd tot 30 procent, tot woede van GTI.

Het Nederlandse concern voelde zich overvallen door de Belgen. Als tegenzet plaatste GTI preferente aandelen bij een bevriende stichting. Hierdoor verwaterde het belang van Fabricom in één klap tot zo'n 15 procent. Fabricom vocht deze stap aan bij de rechter, maar kreeg nul op het rekest. In die tijd realiseerde GTI met circa 8.000 werknemers een omzet 1,2 miljard gulden. In september 1992 werd het belang van Fabricom in GTI herplaatst, onder meer bij investeerder HAL, die nog altijd een van de grootaandeelhouders is.

GTI zag over 2000 de nettowinst toenemen met 10 procent, 25,4 miljoen euro (55,97 miljoen gulden), bij een vrijwel gelijk gebleven omzet. Ook het bedrijfsresultaat groeide met 10 procent.

Volgens GTI, dat 10.000 werknemers in dienst heeft, vormde personeelsgebrek een belemmering voor de groei. De omzet bleef steken op 1,99 miljard gulden. De nieuwe combinatie is goed voor een omzet van 2,3 miljard euro. GTI bedient niet alleen scholen, ziekenhuizen en kantoorgebouwen, maar is ook betrokken bij grote industriële projecten.