Spelletje over lage beurs wekt woede IBG

De Informatie Beheer Groep (IBG) in Groningen is niet te spreken over het computerspel Gotcha! dat sinds maandag op de internetsite www.studenten.net is te vinden. Het doel van het spel is het opblazen van gebouw van de studiefinanciering. De IBG bekijkt of er tegen het spel stappen kunnen worden ondernomen.

Gotcha! speelt zich af in een virtuele studentenstad. De spelers zijn lid van militante studentenverenigingen en komen in opstand tegen een zekere minister `Harremans' van Onderwijs, die heeft besloten de studiefinanciering volledig af te schaffen. Het spel is in twee dagen tijd door 5.000 mensen van internet gehaald. De winnaar maakt kans op een reis naar New York.

,,Natuurlijk begrijpen we dat het om een studentikoze grap gaat'', stelt een IBG-woordvoerder. ,,Maar het is geen sympathiek idee om een gebouw met 1.400 mensen om zeep te helpen. Het gewelddadige element staat ons ernstig tegen.'' De naam IBG wordt in het spel niet genoemd, maar uit afbeeldingen en verwijzingen blijkt dat het om de overheidsinstelling gaat.

De makers van de website begrijpen de commotie niet zo goed. ,,Het spel is op een creatieve zomeravond bedacht'', vertelt een zegsman. ,,De studiefinanciering is gewoon een erg populair doelwit voor studenten. Het verkorten van de studieduur en het verlagen van de beurzen zijn niet in goede aarde gevallen. Als protest springen studenten niet meer op de barricades, maar spelen een spel om hun ongenoegen te uiten.''

Een jaar geleden ontstond er ook commotie om het soortgelijke spel AmsterDoom, waarin Amsterdamse stadswachten virtueel te lijf konden worden gegaan. Dat spel is nog steeds verkrijgbaar.