Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Aandacht voor een blaastestproef in de eigen auto waardoor men bij een te hoog alcoholpercentage de auto niet kan starten. Verder de crisis in de landbouw en veeteelt en de roep om meer biologische boerderijen. Ned.2, 18.20-19.05u.

Netwerk. Reportage over onvrede bij huisartsen over de financiële vergoedingen die zij van het rijk krijgen en een portret van de Congolese rebellenleider Adolphe Unosumba. Ned.1, 20.30-21.06u.

Nova. Aandacht voor de laatste ontwikkelingen over de dreigende treinstaking bij de NS, een mogelijke MKZ-besmetting bij een melkveehouder in het Friese plaatsje Ee en alleenstaande minderjarige asielzoekers. Ned.3, 22.30-22.57u.

DOCUMENTAIRES

Tomorrow's world. Vanavond o.a. een nieuwe behandeling tegen depressie en een bomdetector die zelfs tot op vijftien meter onder de grond werkt. BBC1, 20.00-20.30u.

TerZake. Eerste deel van een drieluik over voedsel behandelt de etenswaren uit de bio-productie. Bio-voedsel is duurder maar is het ook veiliger, gezonder en beter voor het milieu? Canvas, 20.30-20.55u.

Vrijwilligers m/v. Franse documentaire Halte d'Emmaüs over een leefgemeenschap voor met name oudere Emmausleden in het Normandische Esteville. De Emmausbeweging werd 50 jaar geleden opgericht door de Franse priester Abbé Pierre. Zijn acties financierde hij door het ophalen en verkopen van oude spullen. De beweging telt inmiddels zo'n 400 groepen in veertig landen. Ned.3, 20.30-20.53u.

Het referendum. Discussie, toelichtingen en reportages over de stelling: Jongeren moeten één jaar maatschappelijke dienstplicht vervullen. Ned.3, 20.53-21.23u.

Life's Little Questions. Presentator Alan Alda bezoekt onderzoekslaboratoria in de Verenigde Staten en praat in deze aflevering met de antropologe Mary Marzke van de universiteit van Arizona. NGC, 21.00-22.00u.

Buildings, bridges & tunnels. Andacht voor de Brooklyn-hangbrug in New York, de Akashi Kaikyo-brug in de Japanse stad Kobe (aardbevingsbestendig) en de Golden Gate Bridge in San Francisco. Discovery, 22.00-23.00u.

Apocalypse cow. Reportage over de oorzaken en gevolgen van de BSE-crisis en de mond- en klauwzeerepidemie. ZDF, 22.15-22.45u.

Het flippergevoel. Over dolfijnen. Zie TV-vooraf. Ned.1, 22.51-23.48u.

PRAATPROGRAMMA

Jong. Laatste uitzending van dit seizoen waarin vijf jongeren die in het programma zaten terugkijken op hun uitzending en wat er daarna is gebeurd. Afl.: Jong terugblik. Ned.2, 19.25-20.00u.

Barend & Van Dorp. Gesprekken met staatssecretaris Rick van der Ploeg, commissaris financiële zaken bij Ajax Arie van Os en schrijfster Sanderijn Cels. RTL4, 22.40-23.45u.

De Jong in uitvoering. Gesprek met onder anderen Michael Dudok de Wit die onlangs een Oscar ontving voor zijn animatiefilm Vader en Dochter. Ook aanwezig actrice Thekla Reuten en presentatrice Nance van Rappatongo en Lingo. Ned.3, 23.10-0.02u.

De hemelpoort. Gesprek met televisieproducent van o.a. Big Brother, Big Diet, Peter R. de Vries en Het Gevoel Van John de Mol. Ned.3, 21.23-21.50u.

Tussen hemel en aarde. Cineaste Heddy Honigmann van o.a. O Amor Natural, Metaal en Melancholie en Crazy vertelt over de vechtlust en passie in haar films, het verzet tegen wantrouwen en haar ziekte MS. Ned.1, 23.48-0.25u.

SPORT

Voetbal. Rechtstreeks verslag van de voetbalwedstrijd Heerenveen tegen PSV in de eerste halve finale voor de Amstel Cup. SBS6, 20.25-22.30u.

FILM

Mystic Pizza (Donald Petrie, 1988, VS). Onbeduidend speelfilmdebuut van tv-regisseur Petrie kampt met onhandige verteltrant en slordige personages. In kustplaatsje in New England proberen drie verschillend geaarde pizzaserveersters hun romantisch draai te vinden. Toch met Julia Roberts. Ned.2, 20.30-22.15u.

The Beastmaster (Don Coscarelli, 1982, VS). Aan Conan the Barbarian verwant sword and sorcery-avontuur waarin Marc Singer hechte relaties met het dierenrijk onderhoudt en samen met Tanya Roberts de dementerende hogepriester Rip Torn bestrijdt. RTL5, 20.30-22.45u., met reclame.

. To Die for (Gus Van Sant, 1995, VS). ,,In Amerika ben je niemand als je niet op tv bent'' luidt de sleutelzin in origineel als documentaire vermomde satire van de cultregisseur van My Own Private Idaho en Drugstore Cowboy. Nicole Kidman als bikkelhard en oliedom tv-weermeisje dat alles over heeft voor haar carrière. Ook met Matt Dillon, Joaquin Phoenix. Canvas, 20.55-22.45u.

Double Wedding (Richard Thorpe, 1937, VS). Op maat van William Powell en Myrna Loy gesneden screwball comedy. Mode-ontwerpster en kunstschilder hebben film lang nodig om elkaar in de armen te sluiten. ARD, 1.05-2.30u., zw, nasynch.

Jungledyret 2 - den store filmhelt (Stefan Fjeldmark, 1996, Denemarken/Zweden/Noorwegen/Finland). Vervolg op rafelige Disney-imitatie over een soort teddybeer. Morgen, Ketmet, 9.00-10.10u.

Fun in Acapulco (Richard Thorpe, 1963, VS). Muzikale komedie met Elvis Presley als acrobaat annex zanger annex lijfwacht in Mexico. Ook met Ursula Andress, Paul Lukas. Morgen, SBS6, 13.25-15.05u., onderbroken door reclame.

The Devil and Max Devlin (Steven Hilliard Stern, 1981, VS). Vriendelijk Disney-komedie. Duivel Bill Cosby gelast Elliott Gould de zieltjes te winnen van drie brave burgers. Ook met Susan Anspach. Morgen, BBC2, 14.10-15.40u.