`Plannen van Hierck kosten zalen geld'

De uitvoering van de plannen van de commissie-Hierck voor het Nederlandse orkestenbestel gaat concertzalen rond de anderhalf miljoen gulden kosten, schat de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouw Directies (VSCD). De commissie wil het aantal banen bij de omroeporkesten verminderen met 72. De Raad voor Cultuur is het daar mee eens, staatssecretaris Van der Ploeg (cultuur) neemt daarover binnenkort een beslissing.

Deze inkrimping zal vooral een gat slaan in de symfonische programmering in Vredenburg in Utrecht, het Concertgebouw in Amsterdam en De Doelen in Rotterdam, vreest de VSCD. De omroeporkesten verzorgen in genoemde steden tot 120 concerten per jaar. Ze zijn vaak in artistiek opzicht bijzonder van aard en goedkoper te realiseren. Daarbij bereiken ze dank zij de promotie door de omroep gemakkelijker een groot publiek. Vervanging van de omroeporkesten door andere, duurdere symfonie-orkesten zou de zalen tussen de 1,2 en 1,8 miljoen gulden kosten, heeft de VSCD becijferd.