Philips leidt herstel van `tech' in Amsterdam

Philips boekte vanochtend een forse koerswinst op de Amsterdamse beurs. Beleggers leken zich daarmee, net als gistermiddag, niets aan te trekken van het onderzoek dat ingesteld is naar de mogelijke handel met voorkennis van scheidend Philips-topman Cor Boonstra.

Het aandeel Philips stond rond het middaguur met een winst van 4,6 procent op 32,29 euro. Beleggers reageerden waarschijnlijk op de positieve richting van een belangrijke Amerikaanse index van halfgeleider-beursfondsen gisteren. Die chipindex steeg met een dikke plus van 9,5 procent.

Ook de producent van chipmachines ASM Lithography leek zich aan dat positieve bericht op te trekken, en steeg vanochtend met 4,5 procent naar 26,12 euro. ASM Lithography, dat net als Philips ook een notering aan een Amerikaanse beurs heeft, reageerde positief op de winst die de beurzen in New York gisteren boekten. De Nasdaq Composite Index sloot 6,1 procent hoger op 1.852 punten, de Dow Jones eindigde 2,6 procent hoger met 10.102 punten.

De positieve sentimenten in New York werden aangewakkerd door zakenbank Credit Suisse First Boston (CSFB). Die bank waardeerde de telecomfondsen hoger, waardoor de markt in een opgaande lijn terecht kwam. ,,Het pessimisme raakt een beetje op haar einde'', zei een Amerikaanse handelaar. ,,Beleggers vinden dat ze nu wel voldoende verkocht hebben, verschillende fondsen zijn niet langer overgewaardeerd en langs de zijlijn staan beleggers met geld die weer mee willen doen.''

Behalve Philips en ASM Lithography hadden ook telecomfondsen KPN en Versatel een goede ochtend, waarschijnlijk mede door de positieve waardering die CSFB uitsprak over een aantal telecomfondsen. Versatel boekte 3 procent winst tot 4,45 euro, KPN week daarvan maar weinig af met een winst van 2,9 procent. De Bank of America beval het aandeel Versatel aan. ,,Met een relatieve lage waardering en een groeiende omzet, kan Versatel een van de beste investeringen van het jaar worden'', zo vond de Bank of America. Beleggers waren het hier gezien de koersstijging van vanochtend blijkbaar mee eens.

Later op de ochtend nam de stijging van de AEX, die eerst meer dan een procent bedroeg, wat af tot een plus van 0,5 procent op 573 punten. Verliezers van de dag waren Getronics en Heineken, die beiden een verlies van 2,7 procent te verwerken kregen. Het belangrijkste nieuws over Heineken was dat Philips-bestuurder Boonstra met het oog op het onderzoek naar zijn mogelijke handel in voorkennis op dit moment afziet van zijn voorgenomen commissariaat bij de brouwer.

Op de andere Europese beurzen waren de winsten dun, de FTSE-index in Londen daalde zelfs licht met 0,4 procent. Hoewel net als in Amsterdam ook in Londen de technologie-fondsen stegen, leverden de energiefondsen BP Amoco en Shell Transport & Trading beide ruim 1 procent in.

In Frankfurt won de DAX-index licht met 0,6 procent. De koerswinst was ingegeven door technologie-concerns Infineon en SAP. Software-producent Brain kreeg een plus van 13 procent na een lager kwartaalverlies dan was verwacht. Autofabrikant DaimlerChrysler ging met ruim 2 procent onderuit voorafgaand aan de jaarvergadering.