Ook in Friesland MKZ ontdekt

Op een melkveebedrijf in het Friese dorp Ee, ten oosten van Dokkum, is een nieuw geval van mond- en klauwzeer (MKZ) vastgesteld. Het is het eerste geval in het noorden van het land. Bestuurders spreken van een ,,ramp voor Friesland''.

Ook in Heerde, gelegen in het afgesloten gebied tussen Apeldoorn, Zwolle en Deventer, is weer MKZ geconstateerd. Het betreft het vierde geval in het dorp. In totaal telt Nederland nu 22 gevallen van mond- en klauwzeer.

De 55 stuks melkvee van het bedrijf in Ee zouden vanmiddag worden geruimd. De komende dagen zullen ook 37 bedrijven in een zone van twee kilometer rondom het besmette bedrijf worden geruimd. Daarbij zullen ongeveer drieduizend runderen en ten minste duizend schapen worden gedood, aldus het ministerie van Landbouw.

De klinische verschijnselen van de ziekte, blaren in de bek, werden gisteren opgemerkt door boer Meindersma bij een anderhalf jaar oude koe. Hij meldde dit aan een veearts, die direct de Rijksdienst voor de Keuring van Vee en Vlees (RVV) inschakelde. De RVV heeft van twee runderen bloedmonsters afgenomen. De verschijnselen waren zo duidelijk, dat het ID-DLO in Lelystad al na enkele uren kon melden dat het om MKZ gaat.

Het is het ministerie onduidelijk hoe het virus in Ee, gemeente Dongeradeel, is terechtgekomen. Volgens de familie Meindersma is er geen contact geweest tussen het bedrijf met een besmet bedrijf. ,,Dit komt uit de lucht vallen'', aldus H. Oosterveld van de regio Noord van het ministerie van Landbouw vanmorgen.

In het gemeentehuis van Dokkum is vanmorgen een crisisteam ingesteld. Burgemeester R. Cazemier van Dongeradeel spreekt van ,,een rampzalig bericht dat ons diep in het hart treft''. Hij verklaarde geen grote weerstand van boeren of actievoerders te verwachten bij de ruimingen. Wel houdt de gemeente een aantal extra politiemensen gereed.

Er is een zone van vier kilometer ingesteld waarin bloed van dieren wordt afgenomen. Ook heeft minister Brinkhorst een toezichtsgebied van tien kilometer afgekondigd waarbinnen geen vee of mest mag worden vervoerd en bedrijven geen bezoek mogen ontvangen.

BOERENPROTESTpagina 2