Onderhandelingen spoor hervat

De directie van de Nederlandse Spoorwegen (NS) en de vakbonden hebben de onderhandelingen vanochtend voortgezet. De staking die de spoorvakbond VVMC eerder had aangekondigd is 24 uur opgeschort. Vanavond om zes uur loopt het ultimatum nu af. Dan wil de bond zicht hebben op een akkoord.

Om half twee vannacht schorsten de partijen de tien uur durende onderhandelingen op. Een akkoord was toen nog niet op handen. De bonden noemden de besprekingen `moeizaam'. NS onthield zich van commentaar.

De datum waarop het nieuwe, omstreden dienstrooster wordt ingevoerd (10 juni), blijft voor NS een gegeven. FNV, dat de opschorting van de invoering van het nieuwe rooster steeds als harde eis stelde, er zelfs twee dagen voor staakte, heeft de datum weer bespreekbaar gemaakt. Daardoor konden de partijen de onderhandelingen gisteren weer hervatten.

In ruil daarvoor willen de bonden en de ondernemingsraad de harde toezegging dat het rooster nog dit najaar wordt aangepast. De Belgische hoogleraar C. Peeters onderzoekt inmiddels de flexibiliteit in dienstroosters.

Maandagavond stemden spoorwegvakbond VVMC en vakbond CNV in met de nieuwe plannen die de NS-directie ze voor legden. FNV-onderhandelaar A. van de Berg stapte uit het overleg. Het mandaat dat hij van zijn leden had meegekregen was niet ruim genoeg. De andere bonden waren toen nog woedend op FNV. De bestuurders van de bonden zeggen nu weer op één lijn te zitten.

Inzet van het conflict is het gewraakte `rondje rond de kerk'. De machinisten en conducteurs willen meer variatie in hun werk. NS wil met de koppeling van het rijdend personeel aan vaste trajecten vertragingen beperken.