MENDELSSOHN

In de International Record Review van december 2000 werden ze gerangschikt onder `The best of the year': het Klavier Trio Amsterdam met de recente opname van de beide Pianotrio's van Mendelssohn. Sterker nog, ze worden vergeleken met het Million Dollar Trio van Rubinstein, Heifetz en Piatigorsky. Dat is in zoverre begrijpelijk, dat op de inderdaad schitterende opname van het Klavier Trio Amsterdam de Pianotrio's van Mendelssohn met vergelijkbare vaart en inzet worden vertolkt.

Maar terwijl je bij het Million Dollar Trio drie zeer eigenzinnige, artistiek bevlogen heren driftig in de weer hoort die elkaar geen millimeter toegeven, is de vitaliteit van het Klavier Trio Amsterdam nu juist gelegen in het sprankelende, organische en flexibele samenspel van violist Joan Berkhemer, celliste Nadia David en pianiste Klára WÜrtz.

Wat hun Mendelssohn-opname zo bijzonder maakt is dat watervalachtige waarmee de lyrische thema's in vliegende tempi over elkaar buitelen, de warme spontaniteit, en dat ze elkaar alle ruimte geven om afzonderlijke solo's optimaal romantisch maar toch lucide te laten zingen.

Ook het Osiris Trio komt met een respectabele opname van Mendelssohns Pianotrio's, maar in de nadrukkelijke pogingen van violist Peter Brunt, celliste Larissa Groeneveld en pianiste Ellen Corver om markant en intens te fraseren gaat de lentewind-achtige drive van Mendelssohns muziek een beetje verloren.

Klavier Trio Amsterdam Erasmus Muziekproducties 257

Osiris Trio Cobra Records 0002

    • Wenneke Savenije