Israël stuurt tanks gebied Palestijnen in

Israëlische tanks en bulldozers zijn vannacht het Palestijnse vluchtelingenkamp Khan Yunis in de Gazastrook binnengedrongen en hebben er tientallen woningen met de grond gelijk gemaakt of zwaar beschadigd.

Ook werden zandwallen en een olijfboomgaard verwoest. De omvang van de actie, de eerste op terrein dat volledig onder Palestijnse controle staat, betekende een nieuwe ernstige escalatie van het conflict. De Israëlische eenheid heeft zich inmiddels uit het kamp teruggetrokken.

De actie, volgens Israël bedoeld om een eind te maken aan Palestijns mortiervuur vanuit het platgewalste terrein tegen joodse nederzettingen in de Gazastrook en op Israëlisch gebied, leidde tot een zware schotenwisseling toen honderden mensen naar buiten kwamen om het kamp te verdedigen. Daarbij vielen aan Palestijnse zijde twee doden, een politieman en een burger, en ongeveer 20 gewonden. De operatie volgde op een Israëlische raketaanval op Palestijnse bases in Beit Lahia in de Gazastrook. Bij deze aanval werd een Palestijnse militaire arts gedood.

De burgemeester van Khan Yunis, Osama Fara, zei dat vijftien woningen volledig waren verwoest en nog eens vijftien zwaar beschadigd. Honderden bewoners zijn dakloos geworden, zei hij. ,,We renden weg uit onze woningen toen ze op ons schoten'', zei een vader van zeven kinderen, die zijn huis kwijtraakte. ,,De bulldozers begonnen onze huizen te verwoesten zonder waarschuwing vooraf, zonder ons een kans te geven om wat kleren en spullen mee te nemen.''

De Israëlische minister van Defensie, Benjamin bin Eliezer, verzekerde vanochtend dat het leger niet van plan is terug te keren in gebied dat volledig onder Palestijnse controle staat. Het doel van de operatie noemde hij ,,de Palestijnen te tonen dat ze er alle belang bij hebben de weg van de onderhandelingen te kiezen''.

Brigadegeneraal Yair Naveh, commandant van de Israëlische troepen in de Gazastrook, zei dat tot de aanval was besloten nadat ,,verscheidene maanden'' was geschoten op joodse nederzettingen. In de Gazastrook, die een omvang heeft van ongeveer een kwart van de Flevopolder, leven een miljoen Palestijnen en zevenduizend joodse kolonisten.