Incestueuze Nederlandse ondernemerswereld

Cor Boonstra, de binnenkort vertrekkende topman van elektronicaconcern Philips, moet zich wel heel dom voelen. Op z'n minst was het erg onverstandig van hem om aandelen te kopen in een bedrijf waarvan zijn partner Sylvia Tóth commissaris was. Boonstra had moeten weten hoe makkelijk in een incestueuze ondernemerswereld als de Nederlandse de verdenking kan ontstaan van handel met voorkennis.

Het kan bijna niet zo zijn dat hij de risico's niet heeft voorzien. Tenslotte worden diverse vroegere collega's uit de raad van bestuur van het uitzendbedrijf waar Tóth ooit aan het hoofd stond, momenteel vervolgd wegens handel met voorkennis. Nu staat Boonstra waarschijnlijk hetzelfde lot te wachten. Het Nederlandse openbaar ministerie onderzoekt zijn aankoop van aandelen in het amusementsbedrijf Endemol.

Boonstra kocht de aandelen in maart 2000, net voordat de koers enorm steeg door een bod van Telefónica op het bedrijf. Het Spaanse telecomconcern bood een premie van meer dan 50 procent op de koers van de aandelen-Endemol van vóór de speculatie. Het is nog niet zeker of Boonstra iets verkeerds heeft gedaan, maar totdat het onderzoek voorbij is, zal er een donkere wolk boven zijn hoofd hangen.

Boonstra heeft zijn kandidatuur al ingetrokken voor commissariaten bij bank ABN Amro en bierbrouwer Heineken. Hij heeft tijdens de vier jaar dat hij aan het roer stond bij Philips terecht applaus geoogst voor het stroomlijnen van de activiteiten van het technologiefonds. Het is spijtig dat een onnodige vergissing zijn reputatie op het allerlaatste moment dreigt te bezoedelen.

    • Mike Monnelly