Geschorste atleet waarschuwt collega's

Atleet Mark Richardson, die is geschorst wegens dopegebruik, waarschuwt zijn collega's voor het gebruik van allerlei voedingssupplementen. Volgens de 28-jarige Brit bestaat nog veel onduidelijkheid over de bestanddelen van deze producten.

,,In feite ben je nooit zeker van wat je in je lichaam stopt. Kijk dus uit wat je neemt, anders loop je de kans in dezelfde nachtmerrie als ik te belanden. Het beste is om helemaal geen supplementen meer te nemen'', zo richt Richardson zich in de nieuwsbrief van de Britse atletiekbond tot andere sporters.

De hardloper die met de Britse estafetteploeg zilver won op de Gemenebestspelen, werd in oktober 1999 bij een routinecontrole positief bevonden op nandrolon, een spierversterkend middel. Richardson werd twee jaar geschorst, maar blijft volhouden dat hij nooit bewust het verboden middel heeft genomen. Hij vermoedt dat de stof in voedingssupplementen heeft gezeten die hij destijds gebruikte.

Richardson nam die producten om kleine aandoeningen, zoals een verkoudheid, te voorkomen. Sinds de dopingcontrole in oktober neemt de atleet, die zegt zich sterker dan ooit te voelen en zelfs beter te trainen, niets meer.

Voor de Nederlandse bokser Nordin Ben Salah komt de waarschuwing van Richardson te laat. De middengewicht gebruikte drie jaar het middel Biolean, dat het verboden middel efedrine bevat. Ben Salah won in 1999 de wereldtitel van de WBU, maar moest zijn titel inleveren nadat hij was betrapt op doping.

De bokser klaagde daarop zijn fysiotherapeut aan die hem het supplement had gegeven. De verzorger kreeg deze week een berisping van een medisch tuchtcollege in Amsterdam omdat hij in strijd met het belang van een goede uitoefening van de gezondheidszorg had gehandeld.