Economische groei neemt mondiaal af

De gemiddelde economische groei in de hele wereld neemt sterk af, van 4 procent vorig jaar tot 2,4 procent dit jaar. Tegelijkertijd gaat de internationale handel terug, van 12 procent in 2000 tot 6 procent dit jaar.

Dit voorspelt de jaarlijkse Global Economic Outlook van de Verenigde Naties. Volgens het rapport maakt de wereldeconomie een nieuwe turbulente periode door, drie jaar na de financiële crisis van 1997-1998 die Azië, Rusland en enkele Zuid-Amerikaanse landen hard trof. Door de groeivertraging in de Verenigde Staten ondervinden dit keer Mexico, Canada en – opnieuw – een aantal Oost-Aziatische landen de meeste schade.

De Japanse regering maakte vandaag al bekend haar groeivoorspelling voor dit jaar (1,7 procent) te moeten verlagen. Volgens het VN-rapport zal de Japanse groei dit jaar op minder dan 1 procent uitkomen, met slechts een marginale verbetering in 2002.

In de meeste Europese landen daarentegen zal de economie veerkrachtig blijven, met een lichte groeivermindering, van 3,3 procent in 2000 tot 2,7 procent dit jaar en ruim 3 procent in 2002. Het onderzoeksteam acht die verbetering onvoldoende om de groeivertraging in de VS te compenseren.

De nieuwe VN-studie is gebaseerd op onderzoek in zestig landen. Voorzichtig wordt geconcludeerd dat volgend jaar een licht herstel van de 2,4 procent wereldgroei dit jaar tot 3 procent mogelijk is. Maar dat hangt af van een aantal factoren. De belangrijkste is een mogelijk economisch herstel in de Verenigde Staten. ,,Het grootste risico'' is volgens de studie echter ,,een diepere en langere groeivermindering in de VS en een groter effect daarvan in de rest van de wereld.''

Een recessie in de VS wordt niet voorzien, maar wel kan de Amerikaanse groei in de eerste helft van dit jaar uitkomen op nul. Als er in het tweede halfjaar een opleving komt, kan die de Amerikaanse groei weer tot 1,5 procent doen oplopen, tegen de 5 procent die in 2000 nog werd geboekt.

Voor alle ontwikkelingslanden samen raamt het VN-rapport een daling van de groei, die vorig jaar 5,7 procent bedroeg, tot 4,4 procent dit jaar. De groep landen die in het omschakelingsproces zit naar een markteconomie presteerde vorig jaar sterk, met een gemiddelde groei van 5,9 procent. Maar dat niveau is volgens de onderzoekers niet te handhaven en zal afnemen tot 3,6 procent dit jaar.