Borst: Geen toekomst meer voor Slotervaartziekenhuis

Het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam kan niet langer zelfstandig blijven. Dat schrijft minister Borst (Volksgezondheid) in een brief aan het ziekenhuis, de zorgverzekeraars en financier ING. Borst ziet hooguit nog toekomst voor het Slotervaartziekenhuis als polikliniek. ,,Het zou omgezet kunnen worden in een modern dagziekenhuis'', aldus de minister.

Borst vraagt het ziekenhuis binnen drie maanden, de maximale periode waarin ING nog een overbruggingskrediet zal verstrekken, onderzoek te doen naar de toekomstmogelijkheden van het ziekenhuis. De minister adviseert het ziekenhuis hiervoor een externe autoriteit te benoemen.

Interim-manager P. Sturkenboom van het ziekenhuis verzet zich hiertegen. Het Slotervaartziekenhuis wil zelf een eigen toekomstplan maken. Volgens een woordvoerder kan het ziekenhuis niet alleen een polikliniek worden. ,,Daarvoor is de functie van het ziekenhuis voor de omgeving te groot.'' De woordvoerder doelt hiermee op samenwerking met huisartsen en klinieken in de omgeving en de opleidingsfunctie van het ziekenhuis.

Het gemeentelijke Slotervaartziekenhuis dat in 1997 werd geprivatiseerd kampt met grote financiële en bestuurlijke problemen. Om het ziekenhuis rendabel te maken, werd destijds het aantal bedden teruggebracht van 750 tot ruim 400. Binnen enkele jaren is opnieuw een drastisch tekort van tientallen miljoenen guldens ontstaan.

Daarnaast leidden spanningen tussen directie en medische staf begin maart tot het vertrek van directeur L. Vennemann. ,,Alles bijeen is een situatie ontstaan die niet langer verantwoord is'', schrijft Borst. Hoewel de zorg die het Slotervaartziekenhuis verleent volgens haar niet zomaar kan worden gemist, ziet ze een zelfstandig voortbestaan niet zitten. Ze wijst er onder meer op dat na 2010 een beddenoverschot wordt verwacht. Amsterdam zal tegen die tijd de capaciteit die het Slotervaart nu nog biedt, kunnen missen.