Aanslag op gematigde Kroaten in Bosnië

Een autobom heeft gisteren het huis van een gematigde Bosnisch-Kroatische politicus zwaar beschadigd. De politicus, Mladen Ivankovic, beschuldigt Bosnisch-Kroatische extremisten van de bomaanslag. Elders in Bosnië en Kroatië demonstreerden Bosnische Kroaten voor een eigen ministaat en tegen het optreden van de internationale gemeenschap.

Het is al enige tijd onrustig in de Kroatische delen van Bosnië. Een groep extremisten onder de onlangs ontslagen Bosnische co-president Ante Jelavic wil zich afscheiden van de moslim-Kroatische federatie waarin de Bosnische moslims in de meerderheid zijn. Vrijdag werden bij schermutselingen 21 leden van de internationale vredesmacht en de internationale politie gewond.

De auto van Mladen Ivankovic en zijn broer Jerko werd voor hun huis in de zuidelijke stad Široki Brijeg opgeblazen. De broers – politici en industriëlen – spraken zich eerder uit tegen de Bosnische-Kroatische separatisten, verenigd in de Kroatische Democratische Gemeenschap (HDZ). Na de aanslag beschuldigden de broers de HDZ van ,,terrorisme tegen onze huizen en families''. Ook VN-gezant Wolfgang Petritsch veroordeelde de aanslag. Een VN-woordvoerder hekelde eerder de `passiviteit' van Bosnisch-Kroatische politiemannen bij de rellen op vrijdag.

Mijo Anic, minister van Defensie van de moslim-Kroatische federatie (zelf een Bosnische Kroaat), vergeleek het optreden van de HDZ met dat van de vroegere Joegoslavische leider Slobodan Miloševic. ,,De HDZ dwingt mensen hun werk te verlaten en houdt soldaten tegen die willen terugkeren naar hun barakken. Het is net als in Servië; Miloševic liet menigten van plaats naar plaats brengen en organiseerde bijeenkomsten en provocaties'', aldus Anic.