Zakkenrollersproject succesvol

Een gezamelijke actie van de politie en het Gemeentevervoerbedrijf (GVB) in Amsterdam heeft geleid tot een spectaculaire daling van zakkenrollerij.

In de periode van 12 maart tot en met 8 april is het aantal aangiften in de hoofdstad gedaald met 33 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

De samenwerking tussen een team van zeventien politieagenten en zeven kaartcontroleurs van het GVB leidde tot 22 arrestaties. Het aantal aangiften daalde naar 534. Vorig jaar werd er in dezelfde periode nog 793 maal aangifte gedaan van zakkenrollerij.

Het speciale team deelde ook flyers uit onder de reizigers met in verschillende talen de tekst 'Zakkenrollers reizen ook'. In de Amsterdamse trams hangen posters met dezelfde kreet.

Met het oog op de drukke paas- en pinksterdagen rijdt met ingang van dinsdag een met stickers beplakte tram die waarschuwt voor het zakkenrollersgilde.

De Amsterdamse politie en het GVB kwamen in actie nadat de cijfers na een aanvankelijke daling in 2000 begin dit jaar weer een lichte stijging lieten zien.

In 1999 werd 16.571 maal aangifte gedaan, in 2000 was dat aantal gedaald tot 14.882 aangiften.