Zaak Boonstra slecht te verbergen

Philips president C, Boonstra had vanmorgen geen keuze toen hij een persbericht naar buiten bracht over de verdenking van aandelenhandel met misbruik van voorkennis

Philips-bestuursvoorzitter Cor Boonstra (63) staat voor openheid. Openheid over de salarissen bij Philips. Openheid ook over de winst die hij behaalde met de verzilvering van zijn opties. Het verrast dan ook niet dat hij vanmorgen naar buiten is getreden met de verdenkingen die tegen hem bestaan wegens handel in aandelen met misbruik van voorkennis. Toch is het opmerkelijk dat een communicatiebureau vanmorgen namens Boonstra aankondigde dat de Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE) aangifte heeft gedaan van zijn aankoop in maart van aandelen Endemol.

In mei 1999 trad het openbaar ministerie (OM) nog zelf naar buiten met zijn verdenkingen tegen een andere Philipsbestuurder, Arthur van der Poel. De hoogste man van Philips' chipdivisie zou in mei 1999 aandelen Philips hebben verkocht met voorkennis. De bestuurder verzilverde opties op de ochtend van de dag dat bestuurslid Roel Pieper zijn vertrek zou aankondigen. Van der Poel incasseerde ongeveer een half miljoen gulden. Ook toen deed de STE aangifte bij het OM.

Vlak na de bekendmaking scherpte het elektronicaconcern de interne gedragsregels aan. Als topmanagers opties op Philips-aandelen willen verzilveren, dan moeten zij daarover van tevoren overleggen met financieel bestuurder J. Hommen of Boonstra zelf. Als Boonstra wil verkopen meldt hij dat aan Hommen en vice versa.

Voor Van der Poel is de voorkennisaffaire met een sisser afgelopen. Ondanks herhaald aandringen van de STE kon de Haagse rechtbank zich in augustus van het vorig jaar vinden in de beslissing van het openbaar ministerie om het bestuurslid niet te vervolgen. In hoeverre de affaire Van der Poels ambities voor het presidentsschap heeft geschaad, blijft een open vraag nu G. Kleisterlee per 1 mei aantreedt.

Boonstra was naar verluidt woedend over de affaire-Van der Poel. De zaak was schadelijk voor de transparantie waaraan de president hoge prioriteit heeft gegeven sinds zijn aantreden in oktober 1996. Sinds twee jaar worden in de jaarverslagen van het elektronicaconcern de individuele verdiensten van bestuurders uitgesplitst. Vast salaris, bonussen en optiewinsten staan exact vermeld, een voor Nederlandse begrippen ongebruikelijke gang van zaken. Openheid op dit terrein wordt binnenkort verplicht, maar Philips loopt vooruit op de komende regelgeving.

Ook op het persoonlijke vlak onderscheidt Boonstra zich met publieke bekendmakingen. De bestuursvoorzitter verbaasde toen hij in november 1998 via een brief van zijn advocaat liet weten dat de buitenechtelijke relatie tussen Sylvia Tóth, voormalig bestuursvoorzitster van uitzendbureau Content, en Boonstra zelf voorbij was. Aanleiding vormde de situatie die ontstond nadat mevrouw Hansje Boonstra-Raatjes doelwit was geworden van een gewelddadige ontvoering. Het kwam weer goed tussen Boonstra en Tóth.

Dit keer heeft Boonstra opnieuw de publieke arena gezocht. Maar uit de reactie van het openbaar ministerie wordt vanmorgen duidelijk dat de topman weinig keuze had. ,,Wij treden in principe met kwesties als deze niet actief naar buiten'', aldus een woordvoerder. ,,Maar het gaat hier om een bekende Nederlander. Als wij aangeven dat een Philipstopman betrokken is, dan is voor de buitenstaander een en een twee.''

    • Mark Houben
    • Michiel van Nieuwstadt