VS: `Groen licht ASML-deal'

Het Amerikaanse ministerie van Defensie gaat akkoord met de overname van Silicon Valley (SVG) door de Nederlandse chipmachinefabrikant ASM Lithograpy. Dat meldt Financial Times vandaag. Volgens de Britse zakenkrant hebben ambtenaren van het Pentagon vorige week gesproken met bestuursleden van SVG. Zij zijn met elkaar overeengekomen dat er controle komt op de export van bepaalde producten van de concerns. Op die manier kan worden tegemoet gekomen aan critici die vrezen dat vitale technologie in verkeerde handen komt.

SVG produceert hoogwaardige lithografische apparatuur en precisielenzen, die onder meer worden gebruikt voor militaire satellieten. Een aantal Congresleden vreest dat ongecontroleerde export van deze geavanceerde technologie de staatsveiligheid van de VS in gevaar brengt.