Voetbalclubs akkoord met nieuwe opzet

De clubs van het betaalde voetbal hebben gisteravond in een buitengewone algemene vergadering op het bondsbureau in Zeist hun goedkeuring gegeven aan een nieuwe bestuursstructuur. In de oorspronkelijke plannen werd op voorstel van Ajax-directeur A. van Eijden wel een wijziging aangebracht.

In de raad van toezicht, die na 47 jaar het sectiebestuur betaald voetbal gaat vervangen, komen twee onafhankelijke leden in plaats van twee clubgebonden leden. Het hoogste college van het profvoetbal is straks derhalve samengesteld uit een neutrale voorzitter, twee onafhankelijke leden en twee leden die al of niet clubgebonden zijn. De Eredivisie NV en de Coöperatie Eerste Divisie mogen elk een lid voordragen.

Een commissie die is samengesteld uit vier leden, twee van beide belangenorganisaties, en directeur H. Kesler van de KNVB gaat eenmalig op zoek naar de drie onafhankelijke leden voor de raad van toezicht. Een van die drie wordt de nieuwe voorzitter. Op de voorjaarsvergadering van 28 mei moeten alle namen bekend zijn. Dan wordt gestemd over de nieuwe preses.

In het oorspronkelijke voorstel zou de toekomstige voorzitter dan drievierde van de stemmen nodig hebben. Die voorwaarde hebben de clubs laten vallen. Na een initiatief van de eredivisieclubs Heerenveen en NEC spraken 24 clubs zich al uit voor de ex-voorzitter van FC Zwolle, G. Sporre. Ook H. Wijers, voormalig minister van Economische Zaken, is genoemd als kandidaat. ,,Het bel- en lobbywerk kan nu beginnen'', verkondigde directeur Kesler.

Na de voorjaarsvergadering op 28 mei gaat het huidige sectiebestuur op in de raad van toezicht. De sectie betaald voetbal wordt omgetoverd in `business unit betaald voetbal'. Deze afdeling krijgt voortaan vooral het karakter van een service-instituut. Vaststaat dat Zeist `de middenstip' blijft van het betaalde voetbal in Nederland.

De nieuwe directeur H. Herremans van de Eredivisie NV heeft een kantoorruimte gevraagd in het nieuwe pand van de voetbalbond. Kesler: ,,Dat geeft de eenheid weer van het betaalde voetbal. Het is te hopen dat ook de eerste divisie besluit bij ons in te trekken.''

De nieuwe raad van toezicht krijgt tevens een arbitragefunctie bij conflicten tussen de verschillende organisaties. Onder de raad van toezicht zullen drie directeuren (van eredivisie, KNVB en eerste divisie) met elkaar samenwerken aan de hand van een directiestatuut. Kesler: ,,Daarin zijn de punten van samenwerking vastgelegd. We functioneren op een gelijkwaardig niveau. Als een conflict grensoverschrijdend is dan leggen we het probleem neer bij de raad van toezicht. In de nieuwe structuur zijn de lijnen korter en efficiënter.''

Een kwartier werd gisteravond in de algemene vergadering uitgetrokken voor de nieuwe competitie voor tweede elftallen. Vanaf volgend seizoen moet volgens plan gestreefd worden naar een titelstrijd die als onderdeel van het Masterplan in het jeugdvoetbal bestemd is voor spelers met een maximum leeftijd tot 23 jaar. Zij kunnen zo worden klaargestoomd voor het A-elftal.

In het eerste jaar zijn drie dispensatiespelers toegestaan, daarna volgt een geleidelijke vermindering van twee naar een. De clubs konden zich niet vinden in de voorgestelde vaste speeldag van zaterdag. Met de sportieve criteria ging de meerderheid van de clubs in het betaalde voetbal akkoord. Afgesproken werd dat de twaalf clubs naar een alternatieve, vaste speeldag zullen zoeken.