Stakingen dreigen in zorgsector

De vakbonden in de zorgsector gaan hun leden polsen over acties in de ziekenhuizen. Als de bereidheid om daaraan mee te doen groot is dan moeten ziekenhuizen en patiënten vanaf 7 mei rekening houden met stakingen, opnamestops, werkonderbrekingen of zondagsdiensten.

Dit hebben de bonden gisteren gezamenlijk aangekondigd. Op 24 april beslist de leiding van de bonden over de acties,dan wordt de ziekenhuizen ook een ultimatum gesteld. De bonden willen dat de werkgevers in de ziekenhuizen afzien van hun eis om de werkweek te verlengen van 36 naar 38 uur. Ook willen de meeste bonden onder meer een gegarandeerde verhoging van de lonen met 4 procent. De werkgevers bieden 3,5 en daarnaast 0,5 procent waarover directie en ondernemingsraad lokaal moeten beslissen. De onderhandelingen over de nieuwe cao zijn vorige week vastgelopen.