`Staak sanering M&S'

De rechtbank in Parijs heeft gisteren bepaald dat de modewarenhuisketen Marks & Spencer zijn reorganisatieplannen in Frankrijk moet opschorten. Het Britse retailbedrijf besloot eind maart zich volledig terug te trekken uit continentaal Europa omdat de warenhuizen niet rendabel zijn. Dat leidde tot grote woede bij de vakbonden, maar ook bij politici in Frankrijk en België. Volgens de rechter heeft het Britse concern zich niet gehouden aan arbeidswetgeving die ondernemingen verplicht hun werknemers te raadplegen over herstructureringen. Door de reorganisatie bij de achttien vestigingen in Frankrijk komen 1.700 mensen op straat te staan. In totaal vervallen er op het continent 3.350 banen. In Nederland worden de twee zaken in Den Haag en Amsterdam gesloten. Daardoor verdwijnen tweehonderd banen. Marks & Spencer liet in een reactie weten vast te houden aan de plannen. De directie in Frankrijk wil 24 april met vertegenwoordigers van de werknemers om tafel gaan zitten, aldus een gisteren gepubliceerde verklaring.