Soulmate

Als mensen uit de provincie mij vragen of het inderdaad zo'n vrijgevochten boel is in de Amsterdamse grachtengordel, weet ik nooit goed wat ik moet zeggen. Beamen wat ze het liefst horen, namelijk dat het er een eeuwigdurend Sodom en Gomorra is met op elke straathoek een Marokkaanse zwerfjongere die je wil beroven?

Om ze een beter beeld van de verrukkingen alhier te geven, draag ik sinds kort een contactadvertentie uit NRC Handelsblad bij me met de volgende tekst: ,,(Grachtengordel). Onbetwist mooie, warme, lieve, gulle, slimme meid met pit en klasse (38, succesvol ac., yup&bohemien) zoekt complementaire `soulmate' (37-50) – verlost van die `ex' – om het vanaf nu (liefst met mij, maar gewoon maatjes=ook OK) heel goed te hebben en leuke dingen te doen, met of zonder (jouw) kinderen of labrador (loungen, fietsen, week(ends), B&B in kasteel Frankrijk, hotel NY, of bijv. Boston; concertgebouw, golf, lezen, lachen, koken, etc. m.a.w.: volop genieten!). Br. (Echt aan Mij gericht s.v.p.!) met foto&tel...''

Uit deze advertentie waait het moderne leven van de grachtengordel ons uitdagend tegemoet. Hier lopen niet zomaar aardige vrouwen rond, het zijn in de eerste plaats slimme meiden met pit die niet alleen even warm als mooi zijn, maar ook nog yup én bohemien. Saaie burgertrutten bestaan er niet in de grachtengordel. Sommigen doen in onroerend goed, anderen zitten in de top van IBM, maar wat ze allemaal gemeen hebben is dat ze in hun vrije tijd schilderlessen volgen bij Ans Markus. Dat ze academisch gevormd zijn, succesvol academisch gevormd welteverstaan, behoeft geen toelichting. Gewezen Mulo-leerlingen komen de grachtengordel niet meer in.

Denk niet dat de gemiddelde Amsterdamse grachtengordelyuppin eenkennig is en nooit haar binnenstad wil verlaten. Een ontbijtje in hotel New York (of bijv. Boston) versmaadt zij niet, zeker niet als het ingebed wordt tussen een bezoekje aan het concertgebouw en een rondje over de golf course.

Wie zou niet in contact willen komen met zo'n geweldige vrouw? Hier doet zich echter een minder gunstig aspect van de grachtengordel voor. Er lopen genoeg mannen rond, maar er zijn te weinig complementaire soulmates bij. Er zijn naar verhouding te veel homoseksuele soulmates in dit gebied, met wie je als vrouw misschien nog wel aardig kunt loungen (hangen in het café heette dat vroeger) of fietsen, maar die je moeilijk als complementair kunt aanduiden.

Ik kan niet verhelen dat ik mezelf zeer aangesproken voelde door deze advertentie. Die leeftijdscategorie kan ik misschien wel creatief oprekken en het vocabulaire van de advertentieschrijfster heb ik me snel genoeg eigen gemaakt. Maar een lastiger kwestie is: hoe raak ik helemaal van mijn `ex' verlost? Want ik begrijp dat ik die niet mag meenemen. Mijn labrador en mijn kinderen, dat kan eventueel nog wel, maar die `ex', nee – zó vrijgevochten zijn we in de grachtengordel nou ook weer niet.

    • Frits Abrahams