Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Gesprek met de Turkse zanger Ibrahim Tatlises die een eenmalig concert in Rotterdam geeft en al vele jaren de grote ster van het Turkse levenslied is. Hij geniet in Turkije aanzien vanwege zijn zakelijke succes. Hij heeft een eigen luchtvaartmaatschappij, een pizzeriaketen en een televisie-station. Verder aandacht voor de mond- en klauwzeercrisis. Ned.2, 18.20-19.05u.

Netwerk. Portret van Jerri Nielsen die na een veelbewogen leven besloot een jaar naar de Zuidpool te gaan om daar als arts een Amerikaans onderzoeksteam bij te staan. Kort na het intreden van de poolwinter ontdekte ze borstkanker. Door de ijzige kou, min 75° C, zat ze volkomen geïsoleerd en was ze gedwongen zichzelf te behandelen. Ned.1, 20.31-21.01u.

Nova. Aandacht voor de laatste ontwikkelingen met betrekking tot de mond- en klauwzeer-epidemie en de Nederlandse Spoorwegen. Ned.3, 22.27-22.55u.

DOCUMENTAIRES

De ontdekking. Steeds meer mobiele apparaten verrijken ons bestaan, maar de afhankelijkheid van batterijen wordt ook groter. De wetenschap schiet te hulp met groene zonnecellen en verende schoenen. Ned.3, 19.00-19.30u.

Noorderlicht. Portret van de Nederlandse informaticus Wybe Dijkstra. Zie TV-vooraf. Ned.3, 20.30-21.00u.

Het algemeen belang. In deze aflevering van een serie over veranderingen in een straat, wijk of dorp gaat het om de komst van een hondentoilet in Almelo. Ned.3, 21.00-21.30u.

Het andere gezicht. Een dubbelportret van Ali Eddaoudi en Pim de Haas. Ali Eddaoudi geeft levensbeschouwing op een katholieke middelbare school in Dordrecht en is belijdend moslim. Pim de Haas geeft godsdienst op een protestants-christelijke middelbare school in Amsterdam-West met voornamelijk moslimleerlingen. Ned.1, 21.50-22.17u.

The Six Experiments that Changed the World - Newton and the Prism. Over de buitenbeentjes en zonderlingen die ons begrip van onze omgeving voor altijd veranderden. Met onverzadigbare nieuwsgierigheid begon Isaac Newton als jongetje experimenten uit te voeren. Hij luidde een nieuw tijdperk van de wetenschap in. NGC, 22.00-22.30u.

Positive women. Portretten van vrouwen die besmet zijn met het HIV-virus. BBC2, 22.00-22.50u.

37°. De 71-jarige Friedrich Zawrel is als kind tijdens de oorlog het slachtoffer geweest van gruwelijke experimenten van dr. Heinrich Gross. Jaren later treft hij Gross in de rechtszaal waar Gross als deskundige verslag moet doen van Zawrels criminele inslag. Gross draagt ertoe bij dat Zawrell voor vele jaren de gevangenis indraait. Eenmaal vrij wil Zawrell dat zijn voormalige beul verantwoording aflegt. ZDF, 22.15-22.45u.

PRAATPROGRAMMA

Het elfde uur. Gesprekken met staatssecretaris van Volksgezondheid Margot Vliegenthart, trainster op het gebied van geloofsopvoeding Wilma Veen en rabbijn Evers. Ned.1, 21.01-21.50u.

TV-show. Ontmoetingen met cult-comedian Ali G, met zangeres Anita Meyer die 25 jaar in het vak zit en met de 80-jarige oud-minister van Buitenlandse Zaken Norbert Schmelzer. Ned.2, 21.52-22.55u.

Barend & Van Dorp. Gasten zijn de 24-jarige operazangeres Tania Kross en de acteur John Leerdam die zich als bruggenbouwer tussen blank en zwart én arm en rijk ziet. RTL4, 22.40-23.45u.

KUNST

Zeeman met boeken. Boekrecensies van Mensen met een hobby (Désanne van Brederode), De ongeborene (Arie Storm), Als de eerste dag (Stefan Hertmans) en De dag van de jas van Nelleke Zandwijk. Ned.3, 23.08-24.00u.

FILM

Espion leve toi (Yves Boisset, 1981, Fr.). Spionagethriller waarin financieel adviseur en spion Lino Ventura na een stille periode van acht jaar weer een opdracht krijgt van de regering. Hij bereidt zich goed voor op deze missie en gaat te rade bij oude vrienden die echter onder vreemde omstandigheden één voor één overlijden. TV5, 18.15-20.00u.

Splitting Heirs (Robert Young, 1993, Engeland/VS). Aangename, lichtgewicht-komedie varieert op King Ralph. Amerikaan Rick Moranis erft Brits hertogdom. Dan blijkt dat hij als baby door moeder Barbara Hershey is verwisseld met Eric Idle. RTL5, 20.30-22.10u., met reclame.

Jewel of the Nile (L. Teague, 1985, VS). Onderhoudend vervolg op Romancing the Stone (1984). Een Heilige Oorlog in het Midden-Oosten vormt het strijdtoneel voor schrijfster Kathleen Turner, avonturier Michael Douglas en de onhandige schurk Danny DeVito. Met Billy Ocean's videoclip When the Going Gets Tough, the Tough Get Going. SBS6, 20.30-22.30u., met reclame.

Paradise (Mary Agnes Donoghue, 1991, VS). Verdienstelijk regiedebuut is Amerikaanse remake van het Franse drama Le grand chemin (Jean-Loup Hubert, 1987). Tienjarige jongen brengt vakantie door in slaperig provinciestadje bij verkoelde echtelieden Melanie Griffith en Don Johnson. Yorin, 20.30-22.35u., met reclame.

. Seize the Day (Fielder Cook, 1986, VS). Zie Film-vooraf. Fox, 20.30-22.05u., met reclame.

The Revenger's Comedies (Malcolm Mowbray, 1998, Fr./Eng.). Nauwelijks uitgebrachte komedie naar Alan Ayckbourn. Suïcidale Sam Neill en dito Helena Bonham Carter helpen elkaar wraak te nemen. ARD, 0.45-2.10u., nagesynchroniseerd.

. Mommie Dearest (Frank Perry, 1981, VS). Bekwame verfilming van geruchtmakende, van zelfbeklag overlopende autobiografie van Joan Crawfords dochter Tina. In zekere zin weet de film, mede dankzij de vertolking van Faye Dunaway, de diva te rehabiliteren. BBC1, 1.20-3.25u.

Mara of the Wilderness (Frank McDonald, 1966, VS). Tarzan-variant. Adam West stuit op in wildernis opgegroeide Lori Saunders. Morgen, SBS6, 13.30-15.05u., onderbroken door reclame.