Primeur Starmaker in hitlijsten

`Damn, I think I love you', het eerste nummer van de deelnemers van het televisieprogramma Starmaker, is van niets op nummer 1 terechtgekomen in zowel de Top 40 als de Mega Top 100. Het is voor het eerst dat een single in beide hitlijsten op nummer 1 binnenkomt. Dit heeft Yorin, de zender die de realitysoap uitzendt, maandag bekendgemaakt.

In Starmaker wordt een aantal talenten op hun weg naar roem gevolgd. In het vroegere Big Brother-huis krijgen ze onder meer dans-, zang- en muziekles. Afgelopen zaterdag moest de politie bij een signeersessie van de band in Rotterdam ingrijpen, omdat de toeloop te groot was. Diezelfde avond traden ze op bij de TMF-Awards en daar werden ze harder toegejuicht dan wereldsterren als Janet Jackson.

Hitdeskundige J. van Slooten, de archivaris van de Top 40, zegt dat het in die hitlijst de tweede keer is dat een debuutplaat op nummer één binnenkomt. De Starmakers moeten Procol Harum met `A whiter shade of pale' uit 1967 hierin voor laten gaan.

`Damn, I think I love you' is de achtste plaat sinds 1965 die in de Top 40 op de eerste plaats binnenkomt. De Beatles lukte het twee keer, Procol Harum, Jantje Smit, Elton John, 2Pac en de Backstreet Boys allemaal één keer.

Het succes van de Starmakers is des te opmerkelijk, omdat de single nog maar net uit is en op de radio nauwelijks wordt gedraaid. Alleen het dagelijkse televisieprogramma zorgde voor de gewenste aandacht van de single-kopende doelgroep. Starmaker trekt gemiddeld 300.000 jongeren. Dit is veel minder dan Big Brother in de hoogtijdagen.