Pact Berlusconi met extreem rechts

De rechtse oppositie in Italië heeft een electoraal pact gesloten met de kleine neofascistische partij dat voorziet in een politiek niet-aanvalsverdrag in de kiesdistricten op Sicilië. Het akkoord is geldig voor de parlementsverkiezingen op 13 mei en voor de regionale verkiezingen die een paar weken later worden gehouden.

De Sociale Beweging van Pino Rauti heeft met vertegenwoordigers van oppositieleider Silvio Berlusconi afgesproken al zijn kandidaten in de Siciliaanse kiesdistricten terug te trekken, op één na. Die laatste wordt in het kiesdistrict van Avola de kandidaat van rechts. Op deze manier probeert Berlusconi zich te verzekeren van de stemmen van extreem-rechtse kiezers. In ruil daarvoor krijgt Rauti een senatorzetel die hij anders nooit zou hebben behaald.

Ook binnen de oppositie is kritiek op dit akkoord. ,,Wij zijn antifascisten, zei Rocco Buttiglione, een bondgenoot van Berlusconi.