Opnieuw MKZ op de Veluwe gevonden

In het afgesloten gebied op de Veluwe zijn opnieuw twee gevallen van mond- en klauwzeer ontdekt. Dat heeft het ministerie van Landbouw vanochtend bekend gemaakt. De Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees (RVV) heeft de getroffen bedrijven in Wapenveld en Heerde onmiddellijk geruimd. Het ministerie weet nog niet om welk type bedrijven het gaat.

De RVV begint vandaag versneld aan de ruimingen van bedrijven in en om Wapenveld en Heerde. In deze plaatsen werd dit weekend ook bij drie andere bedrijven al MKZ vastgesteld. Verdere maatregelen om de verspreiding van MKZ tegen te gaan, zijn volgens het ministerie niet nodig omdat Wapenveld en Heerde in het gebied liggen op de Veluwe waar al extra strenge maatregelen gelden. Het ministerie verwacht dat vandaag of morgen de laatste dieren in het gebied, dat tussen Apeldoorn, Deventer en Zwolle ligt, kunnen worden ingeënt. Volgens een woordvoerder zijn alle grote bedrijven al aan de beurt geweest. Alleen dieren van zogenoemde hobbyboeren moeten nog een prik krijgen.

In Kootwijkerbroek, dat niet in het afgesloten gebied ligt, heeft de politie gisteren zestien arrestaties verricht bij protestacties tegen de ruimingen. Twee arrestanten zitten nog vast op verdenking van openlijke geweldpleging en overtreding van de noodverordening. De overige veertien hebben geldboetes of taakstraffen gekregen. Het omzagen van een boom werd bestraft met een boete.

Vanochtend bleef het volgens de politie ,,buitengewoon rustig'' in Kootwijkerbroek, waar ongeveer tweehonderd bedrijven moeten worden geruimd. Vandaag gaat de RVV aan de slag bij drie bedrijven, waar tezamen ongeveer 2.300 koeien, kalveren en varkens staan. De M.E. blijft de RVV-medewerkers begeleiden. In totaal moeten in de omgeving van Kootwijkerbroek 70.000 dieren worden afgemaakt.