Onrust over doping groeit in Italië

Nu Bari-doelman Jean-François Gillet positief is bevonden, groeit de onrust over het gebruik van doping in het Italiaanse voetbal. Hij is in een paar maanden tijd de achtste speler uit de Serie A en B die is betrapt op het gebruik van verboden stimulerende middelen.

De meeste aandacht gaat daarbij naar de anabole steroïde nandrolon. Sportartsen uit het betaalde voetbal hebben gisteren hierover vergaderd op het sportcomplex van de bond, bij Coverciano. Sommige artsen zeggen dat het lichaam deze stof ook zelf aanmaakt en dat de bestaande minima moeten worden verhoogd. Maar Franco Carraro, voorzitter van de voetbalbond, sloot dat uit. ,,Het Italiaanse voetbal zal niet gaan vragen om grotere tolerantie op het gebied van doping, zei Carraro na dit overleg.

De 21-jarige Belg Gillet bleek gisteren bij de contra-expertise positief. Vorige week ontstond opschudding toen ook de Portugese international Fernando Couto, van Lazio, positief werd getest. De contra-expertise moet nog worden uitgevoerd.

In 1998 opende de toenmalige trainer van Lazio, Zeman, de discussie over doping in het voetbal met een oproep tot betere controles. Daar is enige tijd overheen gegaan, aangezien het Italiaanse dopinglaboratorium geruime tijd is gesloten na een schandaal rondom doping in het wielrennen.

De Italiaanse farmacoloog Gianmartino Benzi, voormalig lid van de dopingcommissie, zei vorige maand te vermoeden dat regelmatig substanties als nandrolon worden gebruikt. Hysterische vreugde-uitingen of onverwacht felle reacties op tegenstanders kunnen het gevolg zijn van nandrolon, zei Benzi.

Sommige spelers hebben de afgelopen weken gezegd zich zorgen te maken over wat artsen hun voorschrijven. Meer nog dan met nandrolon heeft dat te maken met ontsteking- en pijnremmende middelen. Gianluca Signorini, de nu 41-jarige ex-verdediger van Genoa en AS Roma, is getroffen door een zeldzame spierverlammende ziekte. Justitie in Turijn onderzoekt of de ziekte van Signorini is toe te schrijven aan het gebruik van pijnbestrijdende middelen.