Newconomy blijft een trendsetter

Vorig jaar hot, nu is het zot. Newconomy, krakende kraamkamer van participaties in internetbedrijven, heeft zijn portefeuille met financieringen opnieuw afgewaardeerd. Het vermogen daalt dienovereenkomstig, doordat het verlies moet worden afgeboekt. Ruim één euro vermogen per aandeel is over van de 10,50 euro die Newconomy een jaar geleden bij de beursgang voor een aandeel vroeg.

In februari dachten de commissarissen na de schorsing van bestuursvoorzitter M. de Hond aan een verlies van 33 miljoen tot 38 miljoen euro. Nu komt De Hond, weer in genade aangenomen, met 65 miljoen tot 70 miljoen euro.

Grote boosdoener is het belang in internetdienstverlener Wish/NokNok, dat nu minder waard is dan gewenst en afgewaardeerd moet worden. Nomen est omen.

Nu de beurskoersen en de verkoopwaarde van internet(-gerelateerde) bedrijven ten opzichte van de piek van vorig jaar gedecimeerd zijn, krabben accountants en financieel directeuren zich achter de oren. Wat is de waarde nu? Newconomy loopt als internetfinancier voorop met de afwaardering. Andere ondernemingen hebben meer ruimte en meer tijd om de waarde van internetinvesteringen geruislozer weg te werken.

KPN is een voor de hand liggende naam. Maar er zijn er meer. Detailhandelsbedrijf Macintosh heeft vorig jaar nog ruim 5 miljoen euro kosten voor de gratis internetprovider Myweb op de bedrijfbalans gezet als een bezitting. Ter vergelijking: de nettowinst was 19 miljoen euro.

Randstad lanceerde vorig jaar het internetuitzendbureau Hedson plus een samenwerking met VNU in het pan-Europese carrière portal Newmonday.com. Een deel van de aanloopinvesteringen kwam in de vorm van software als bezit (21 miljoen euro) op de balans en wordt in drie jaar afgeschreven. Moeten Macintosh en Randstad niet sneller afschrijven. Of drukt dat de winst te veel?

Adviesbureau Magnus lanceerde vorig jaar een vergelijkbare kraamkamer als Newconomy, zij het op kleinere schaal. Vorig jaar leverde dat een verlies op van 0,9 miljoen euro. De participaties van de kraamkamer stonden eind vorig jaar nog op de bedrijfsbalans voor een bedrag van ruim 5 miljoen euro.

Magnus heeft tegenover analisten verdere afboekingen van de portefeuille al in het vooruitzicht gesteld. De winst was vorig jaar 1,7 miljoen euro, maar geflatteerd door een belastingbate van 1,1 miljoen euro.

Dit was Newconomy, wie volgt?

    • Menno Tamminga