Mogelijk steun voor schulden telecomsector

KPN Telecom krijgt mogelijk samen met enkele concurrenten hulp bij de financiering van de derde generatie mobiele telefonie. Beleggers reageerden vanochtend onmiddellijk op de vooruitzichten: de koers van het aandeel KPN steeg met bijna 9 procent naar 12,24 euro.

De Europese Investeringsbank (EIB) heeft gisteren bekendgemaakt in gesprek te zijn met verschillende telecomaanbieders over mogelijke financiering van telecomnetwerken voor de derde generatie mobiele telefoons. De sector wordt al maanden geteisterd door hoge schulden als gevolg van de aanschaf van UMTS-licenties. Door de schulden zouden sommige bedrijven problemen kunnen krijgen, zo redeneerden beleggers, met de aanleg van de benodigde telecominfrastructuur.

Technologie en telecom was over de hele linie in trek. De stemming rond deze aandelen wisselt tegenwoordig met de dag. Vanochtend had de handel op alle grote Europese beurzen interesse in telecom- en technologieaandelen door de aankondiging dat het verlies van het Amerikaanse internethandelsbedrijf Amazon lager zal zijn dan eerder was verwacht.

In Amsterdam profiteerde Versatel het meest van het veranderde klimaat. De koers van het telecomfonds steeg met ruim 10 procent naar 4,40 euro.

Uitgever VNU profiteerde eveneens van het optimisme en dikte 6 procent aan tot 41,45 euro. Maandag maakte VNU ook al een koerssprong van enkele euro's. Buiten dat viel er op de Amsterdamse beurs niet veel te beleven.

Bij de middelgrote fondsen werd Vendex KBB bescheiden beloond voor de degelijke jaarcijfers. De detaillist klom 2 procent naar 17 euro. Hagemeyer daalde bijna 2 procent in waarde. De AEX-index sloot 1,7 procent hoger op 567,7 punten. De Midkap-index sloot bijna één procent hoger op 537.

In Tokio sloot de Nikkei-index voor de tweede achtereenvolgende dag lager. Beleggers zijn bang dat door de regering aangekondigde maatregelen om de toestand van de Japanse economie te verbeteren, vertraging zullen oplopen doordat politieke partijen met elkaar overhoop liggen. Aandelen die vorige week in een vlaag van optimisme werden aangeschaft, gingen gisteren en vandaag weer van de hand. Aandelen van banken, effectenhuizen en chipfabrikanten waren allemaal lager. De index sloot 1,7 procent lager op 12.620 punten. De overige beurzen in Azië sloten in meederheid af met lagere koersen. Die van Zuid-Korea sloot met een verlies van 1,25 procent. In Hongkong sloot de handel marginaal hoger met een winst van 0,1 procent.

De Amerikaanse beurzen konden gisteren 's ochtends profiteren van het kleiner dan verwachte verlies van internethandelsbedrijf Amazon. De Nasdaq steeg met bijna anderhalf procent naar 1.746 punten, de Dow Jones steeg met iets meer dan een half procent naar 9.845 punten. De stijging van de Dow werd beperkt door de dalende koersen van IBM en Intel.

De indices op de grote Europese beurzen stonden aan het eind van de ochtend allemaal in de plus. In Londen waren telecomaandelen populair. De FTSE steeg met 1,7 procent naar 5.761,2 punten. De CAC-index in Parijs steeg met 2,2 procent naar 5.299,7 punten. Eén van de belangrijkste Franse beursfondsen, telecombedrijf Alcatel, steeg met bijna 5 procent. De Duitse DAX-index steeg naar 5.889,3 punten.