Metrische martelaar veroordeeld

Een Britse groenteboer is gisteren door de rechtbank van Sunderland schuldig bevonden aan het overtreden van Europese wetgeving op het gebied van maten en gewichten.

Groenteboer Steven Thoburn verkocht zijn groente en fruit op de ouderwetse Britse manier, gemeten in pounds (0,45 kilo) en ounces (28,35 gram). De Europese kilo's en grammen werden op 1 januari 2000 in Groot-Brittanië ingevoerd.

Thoburn, die bij de Britten al de bijnaam `de metrische martelaar' heeft gekregen, hangt een boete boven het hoofd van twee maal duizend pond, ruim 3.000 gulden. Bovendien kan hij, als hij de zaak uiteindelijk verliest, opdraaien voor de proceskosten die tot 60.000 pond, zo'n twee ton, op kunnen lopen.

De UK Independence Partij (UKIP) heeft de zaak geadopteerd en staat Thoburn bij in zijn hoger beroep. UKIP-advocaat Bennet zei: ,,Dit gaat niet alleen om een middenstander die het opneemt tegen zijn lokale bestuur en hun regels.''

Sympathisanten en organisaties die een principiële uitspraak willen afdwingen hebben een fonds opgericht. Sommige Britten zijn verklaard tegenstanders van door Europa opgelegd regels.

De groenteboer wordt verder gesteund door duizenden klanten en enkele Britse beroemdheden, die ook niet in Europese maten en gewichten willen rekenen.

De metrische martelaar gaat een petitie aan Downing Street aanbieden.