MENS EN MEDIA: LAURA (13)

Het liefst chat Laura van den Boogert. Kijken wie on line zijn op MSN van Hotmail. Ze heeft een e-maillijst met ruim 55 vrienden en vriendinnen. Het gebeurt zelden dat ze niemand aantreft. Ze gebruikt graag stopwoordjes. W8FF betekent `wacht even. Met Hoesie of Hoest vraag je hoe iemand het maakt. Een K tussen haakjes betekent kusje. Een (F) geeft een bloemetje. En een (P) is een smiley die zijn tong uitsteekt. Toch is chatten niet zo persoonlijk. Handig dat je iemand kan blokkeren die je vervelend vindt. Die weet dan niet dat je on line bent. Soms combineert Laura chatten met muziek. Vroeger speelde ze op haar PlayStation. Nu is ze met andere dingen bezig. Voor haar verjaardag kreeg ze een abonnement op Fancy. Over meisjes die iets ergs hebben meegemaakt. Er staan ook roddels in. Modetips. En interviews met artiesten.

's Avonds, als het huiswerk af is, kijkt ze naar soaps. Goede tijden, slechte tijden en Onderweg naar morgen. Is er reclame, dan zapt ze naar de muziekzenders. Vroeger keek ze vaker naar de soaps. Nu slaat ze soms een week over. Heeft ze toch niks gemist. Nieuws interesseert haar niet zo. Bij haar vader staan drie tv's. In iedere kamer een. Zitten soms zij, haar broer en haar vader alledrie naar iets anders te kijken. Woensdag om halfnegen kijkt ze naar Charmed. Over drie goede heksen. Anders kijkt ze naar een spannende film. Die mag ze van haar moeder niet helemaal uit zien. Behalve als ze de volgende dag het eerste uur vrij heeft.

Chatten is voor de gezelligheid. Haar vader heeft een webcam met microfoon. Kan je elkaar ook zien en horen. Maar dat heeft nog bijna niemand. De mobiele telefoon is voor de dringende gesprekken. Wil je iemand iets persoonlijks zeggen, maar niet spreken, stuur je een SMS. Thuis via de pc, is goedkoper. Vanuit huis kan je iemand ook een leuke kaart mailen. Met geluid en een bewegend poppetje. SMS'en kan ook onder de les. Al mag het niet. Op de Nokia kan je Snake spelen, verborgen achter je schooltas.