LADYTRON

Dat een cd die overduidelijk verwijst naar de jaren tachtig de titel 604 draagt, zou je kunnen opvatten als een verwijzing naar de 606, de 808 en de 909. Dat zijn typenummers van Roland-drumcomputers, die in dat decennium de klank van de popmuziek voorgoed zouden veranderen.

Hoewel deze titel daar niets mee te maken schijnt te hebben, vallen de karakteristieke klanken van deze legendarische apparaten wel degelijk te onderscheiden in het elektronische klankenpalet op 604. Want vooral Ladytron-voorman Daniel Hunt is een fanatiek verzamelaar van zulke `ouderwetse' elektronica, waarvan de synthetische klankkleuren eigenlijk nu pas op waarde geschat worden.

Toch is Ladytron meer dan een navolging van of een pastiche op de jaren-tachtig-synthesizerpop, zoals bijvoorbeeld Les Rythmes Digitales. De plaat klinkt eerder zoals visionaire geesten in 1981 dachten dat een popplaat in 2001 zou klinken. Puur retro-futurisme dus, die de charme heeft van een stokoude science-fictionfilm.

Dat de bezetting, van twee mannen en twee vrouwen, die van Abba spiegelt is ook al puur toeval, maar komt niet slecht uit: temidden van de even vrolijk als vervreemdend bliepende synthesizers doemen verleidelijke en verrukkelijk vlak gezongen melodieën op, die beklemtonen dat het hier een popplaat betreft. Al is ook de jaren-zeventig-Krautrock van Cluster en Neu! niet onopgemerkt aan Ladytron voorbijgegaan.

Hoe dat live zal klinken, blijkt zaterdag als Ladytron optreedt op het London Calling-festival in het Amsterdamse Paradiso.

Ladytron: 604 (Invicta HiFi 810183-2) distr. Labels/Virgin

Get Your Private, Free E-mail from MSN Hotmail at http://www.hotmail.com.

Concert: London Calling, za. 14 april in Paradiso in Amsterdam.

    • Jacob Haagsma